Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto:

Defecţiune suspectă la sistemul Eurocontrol. Este afectat traficul aerian din toată Europa

Aproximativ jumătate dintre cursele aeriene din Europa înregistrează întârzieri provocate de o defecţiune la sistemul de supraveghere aeriană Eurocontrol, informează, marţi, agenţia Reuters citată de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.04.2018 - 21:30

Potrivit unui comunicat al agenţiei europene pentru siguranţa traficului aerian, această situaţie a fost generată de o eroare la sistemul ETFMS, care procesează planurile de zbor. Defecţiunea a afectat, iniţial, cursele aeriene înregistrate în sistem înainte de ora 10:26 GMT (13:26, ora României).

Ulterior, marţi seara, s-a anunţat că defecţiunea la sistemul Eurocontrol generează întârzieri pe aeroportul din Budapesta. Astfel, Aeroportul Internaţional "Liszt Ferenc" din Budapesta a limitat frecvenţa decolărilor la şapte pe oră ca urmare a defecţiunii la sistemul de supraveghere aeriană Eurocontrol, a anunţat directorul de comunicare al aeroportului, Mihaly Hardy, citat de agenţia MTI.

Pasagerii au fost sfătuiţi să se informeze la ghişeele companiilor aeriene în legătură cu zborurile programate pentru ziua de marţi.

Eroarea a fost identificată, dar soluţionarea acesteia va dura până spre sfârşitul zilei. Aproximativ 500.000 de pasageri sunt afectaţi de această situaţie.

Aeroporturile din Amsterdam, Bruxelles, Frankfurt şi Helsinki au avertizat că vor fi înregistrate întârzieri semnificative în cazul decolărilor.

Eurocontrol coordonează traficul aerian pentru 41 de state membre ale Uniunii Europene. Sistemul ETFMS calculează ruta ideală de zbor şi alocă anumite culoare de zbor, reducând complexitatea comunicării între state.

"Am pus în practică măsuri de urgenţă, iar capacitatea disponibilă în întreaga reţea a fost redusă cu 10%. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu aşa ceva. Centrul de control pentru traficul aerian nu a fost afectat în mod direct şi nu există implicaţii de siguranţă generate de acest incident", se arată într-un comunicat al Eurocontrol.

Pe aeroportul Otopeni au fost înregistrate marţi întârzieri, însă problemele nu au fost provocate de sistemul de supraveghere Eurocontrol, ci de cauze obişnuite, a precizat Valentin Iordache, directorul de comunicare şi purtător de cuvânt Aeroporturi Bucureşti.

Comentarii

loading...