15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalDefecţiune suspectă la sistemul Eurocontrol. Este afectat traficul aerian din toată Europa

Defecţiune suspectă la sistemul Eurocontrol. Este afectat traficul aerian din toată Europa

Potrivit unui comunicat al agenţiei europene pentru siguranţa traficului aerian, această situaţie a fost generată de o eroare la sistemul ETFMS, care procesează planurile de zbor. Defecţiunea a afectat, iniţial, cursele aeriene înregistrate în sistem înainte de ora 10:26 GMT (13:26, ora României).

Ulterior, marţi seara, s-a anunţat că defecţiunea la sistemul Eurocontrol generează întârzieri pe aeroportul din Budapesta. Astfel, Aeroportul Internaţional “Liszt Ferenc” din Budapesta a limitat frecvenţa decolărilor la şapte pe oră ca urmare a defecţiunii la sistemul de supraveghere aeriană Eurocontrol, a anunţat directorul de comunicare al aeroportului, Mihaly Hardy, citat de agenţia MTI.

Pasagerii au fost sfătuiţi să se informeze la ghişeele companiilor aeriene în legătură cu zborurile programate pentru ziua de marţi.

Eroarea a fost identificată, dar soluţionarea acesteia va dura până spre sfârşitul zilei. Aproximativ 500.000 de pasageri sunt afectaţi de această situaţie.

Aeroporturile din Amsterdam, Bruxelles, Frankfurt şi Helsinki au avertizat că vor fi înregistrate întârzieri semnificative în cazul decolărilor.

Eurocontrol coordonează traficul aerian pentru 41 de state membre ale Uniunii Europene. Sistemul ETFMS calculează ruta ideală de zbor şi alocă anumite culoare de zbor, reducând complexitatea comunicării între state.

“Am pus în practică măsuri de urgenţă, iar capacitatea disponibilă în întreaga reţea a fost redusă cu 10%. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu aşa ceva. Centrul de control pentru traficul aerian nu a fost afectat în mod direct şi nu există implicaţii de siguranţă generate de acest incident”, se arată într-un comunicat al Eurocontrol.

Pe aeroportul Otopeni au fost înregistrate marţi întârzieri, însă problemele nu au fost provocate de sistemul de supraveghere Eurocontrol, ci de cauze obişnuite, a precizat Valentin Iordache, directorul de comunicare şi purtător de cuvânt Aeroporturi Bucureşti.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...
Ultima oră
Pe aceeași temă