23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDecapitarea noii „Cupole“ a mafiei siciliene

Decapitarea noii „Cupole“ a mafiei siciliene

 

Operațiunea „Cupola 2.0“ a fost declanșată în zorii zilei de marți când carabinierii au acționat în provincia Palermo contra persoanelor acuzate că au recreat, după 25 de ani, temuta „Cupolă“, organism de conducere a mafiei siciliene, care regrupează cei mai puternici șefi sicilieni într-un soi de G7 al mafiei, o „comisie“ în cadrul căreia se stabilesc operațiunile importante privind acțiuni criminale, cum ar fi asasinatele. Grupul de crimă organizată este în prezent specializat în pariuri online și în traficul de droguri.

Au fost arestați 46 de presupuși gangsteri, între care Settimo Mineo (foto), un bijutier de 80 de ani, care, potrivit anchetatorilor, a fost ales recent în fruntea celebrei mafii istorice Cosa Nostra, arestarea sa urmărind oprirea revenirii redutabilului grup cunoscut drept „Cupola“. Operațiunea „Cupola 2.0“ este rodul a patru anchete distincte iar persoanele arestate sunt acuzate, printre altele, de asociere de tip mafiot, de extorsiuni, port-arme, incendieri. „Tonton Settimo“, cum este numit Mineo, a fost desemnat în mai șeful „Cupolei“ din Palermo, adică șeful suprem al „familiilor“ mafiote din regiune. O interceptare a poliției a permis aflarea alegerii unui nou șef suprem al Cosa Nostra în cadrul unei reuniuni din 29 august, ținută într-un loc rămas secret.

Ultimul șef al acestei „comisii“ era „Nașul“ cel mai nemilos al mafiei siciliene, Salvatore „Toto“ Riina, supranumit „fiara“ și cunoscut pentru că a ucis și a ordonat asasinarea a zeci, chiar sute de persoane, inclusiv magistrați și polițiști și suspectat că a ordonat asasinarea judecătorilor anti-mafia, Giovanni Falcone și Paolo Borsellino. Riina a decedat în închisoare în 2017, fiind arestat în 1993 și până la moartea sa a rămas, cel puțin oficial, în fruntea „Cupolei“. După arestarea lui, peste 4.000 de mafioți au fost arestați la rândul lor și sute de milioane de euro confiscate, slăbind puterea Cosa Nostra în toată Sicilia. Rănită și slăbită, această mafie nu și-a mai revenit complet deși a încercat de mai multe ori să se reorganizeze, iar după moartea lui Riina nu a mai fost nici un șef capabil să-l înlocuiască.

 

Revenirea la vechile „reguli“

Noul șef este total devotat mafiei și refacerea structurii unitare a Cosa Nostra este semnul că se dorește revenirea în forță în activitățile ilicite unde s-au impus deja alte mafii ca ´Ndrangheta, Camorra sau Sacra Corona Unita. Mineo, proprietarul unei bijuterii pe Corso Tukory, la Palermo, a fost arestat în 1984 de legendarul procuror Gio-
vanni Falcone, asasinat de Cosa Nostra în 1992, și condamnat la cinci ani de închisoare pentru crime legate de mafie. „Gangsterii sicilieni l-au ales pentru că reprezintă vechea Cosa Nostra“, a declarat Federico Cafiero de Raho, șeful Parchetului național anti-mafia, precizând că „alegându-l, au ales și fostele metode de intimidare, cum ar fi capul tăiat trimis oamenilor de afaceri care refuză plata taxei de protecție“.

În spatele acestei remanieri și reorganizări a mafiei siciliene se află un grup de femei, condus de „La Padrona“ (Stăpâna) Mariangela Di Trapani, arestată în decembrie trecut. În vârstă de 49 de ani, ea conducea afacerile familiei Resuttana, unul din clanurile cele mai importante din Cosa Nostra în Sicilia. Potrivit poliției, Di Trapani era legătura între șefii aflați în închisoare și cei fugiți și a fost numită să asigure relațiile cu alte clanuri din mafia siciliană slăbită, procurorii trimițând în închisoare principalii șefi. În Italia, creșterea puterii femeilor și ascensiunea lor în posturi de conducere în clanuri este un fenomen din ce în ce mai răspândit. Cunoscute ca „șefi cu fuste“, ele se află astăzi în fruntea unor clanuri implicate în traficul de droguri din Napoli, Reggio Calabria și Palermo, unde și-au înlocuit soții sau fiii aflați în spatele gratiilor.

Existența „Cupolei“ a fost dezvăluită în cadrul maxi-procesului contra Cosa Nostra din 1986-1987, când au fost aduși în fața justiției 474 de mafioți, mulți deciși să vorbească, iar pentru protecția martorilor a fost construit un bunker. Numărul total al victimelor mafiei siciliene rămâne un mister. 

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă