Azi, după o pauză de aproape o lună, la Timişoara începe în forţă cea de-a doua săptămână a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) care, până pe 17 iunie, programează numeroase evenimente destinate publicului larg.
Festivalul a propus, în premieră pentru ediţia 2014, ca evenimentul să fie prezentat în două perioade diferite, astfel: Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FDR) a avut loc în perioada 14-18 mai, iar Festivalul European al Spectacolului (FEST) se desfăşoară în luna iunie.
FEST se deschide azi, la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara, cu un spectacol invitat din Franţa: „Despre efectul dăunător al tutunului – Concert într-un act” de A.P. Cehov, Johann-Sebastian Bach, Luciano Berio, Piotr Ilici Ceaikovski; regia Denis Podalydès; concept de Florianne Bonanni. Fluctuând între muzică și teatru, între Cehov, Bach, Ceaikovski și Luciano Berio, în imaginația unui celebru creator, Christian Lacroix, spectacolul „Despre efectul dăunător al tutunului” este un spectacol al metamorfozei, un spectacol al apropierilor și depărtărilor din noi, un spectacol al fascinării prin cuvânt şi prin sunet. FEST se va închide marţi, 17 iunie, fiind marcat de întâlnirea cu un spectacol-eveniment: „Întoarcerea acasă” de Harold Pinter, în regia unuia dintre monștrii sacri ai regiei europene a secolului XX – Peter Stein, spectacol prezentat de Teatro Metastasio Stabile della Toscana. Organizatorii şi-au propus anul acesta să ofere publicului şansa unor mari întâlniri teatrale. Astfel, cu ajutorul partenerilor de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în deschiderea şi închiderea FEST, vor fi aduse şi la Timişoara două spectacole de prim rang.
În serile următoare, publicul se va putea bucura de spectacole în aer liber, reprezentaţii de teatru-dans, concerte, lansări de carte şi alte evenimente. Sunt de neratat spectacolele: Şaraiman, un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, un concept marca Răzvan Mazilu; „Do Do Land”, după o idee de Lewis Carroll, Grupo Puja!, Spania (Outdoor); „D’ale noastre”, coregrafia Gigi Căciuleanu; „Hai Iu Iu nu Hey You You”, concert remix-uri Maria Tănase, regia Radu Afrim; „Parallel” de Ferenc Sinkó, regia Ferenc Sinkó și Leta Popescu; „Lazurd”, regia Inés Boza, Spania (Outdoor); „Geografia inutilă de Peca Ştefan, regia Pedro Bennaton, Brazilia; „Beznă de mină” de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén; Ulro de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Polonia; „Pilgrimage” de Zdzisław Górski, regia Zdzisław Górski, Polonia (Outdoor); Zic Zac de Andrea Gavriliu, regia Andrea Gavriliu; şi concertele: „Demlazz – Ze Murnau”; „Muzica Teatrului Next Generation” – Tibor Cári & The Theatre Fleas Orchestra; „Exit Oz”. Nu în ultimul rând, porțile Teatrului Național se vor deschide pentru expoziția dedicată pictorului și scenografului George Löwendal „Timișoara, O „Țară a surâsului” și a triumfului pentru George Löwendal”, găzduită în Holul cu Coloane al Teatrului.
Aşadar, Teatrul Naţional din Timişoara vă propune o săptămână a spectacolului total, precum şi o fascinantă întâlnire a teatrului cu muzica și cu dansul, o întâlnire la care participă artiști din Franţa, Spania, Brazilia, Polonia, Italia. Teatru, spectacole în aer liber, muzică, dans, expoziții – FEST-FDR și-a propus să creeze evenimente pentru toate gusturile, un caleidoscop artistic de excepție. FEST-FDR este cu adevărat un festival al artelor, un catalizator cultural important, demn de un oraş care doreşte să devină Capitală Europeană a Culturii.