Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

200 de miliarde euro tranzitate prin 15.000 de conturi suspecte

Danske Bank, în vizorul Bruxelles-ului pentru spălare de bani

Problemele se acumulează pentru Danske Bank, prima bancă daneză în prezent implicată într-un vast scandal de spălare de bani, ce a dus la demisia directorului general,Thomas Borgen, pe 19 septembrie.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 26.09.2018 - 09:47

Bruxelles cere o anchetă a Uniunii Europene asupra lipsei de supraveghere, ceea ce a dus la acest scandal, precizează Financial Times.

Potrivit lui Christian Wigand, purtător de cuvânt al Executivului european, Comisia Europeană a adresat o scrisoare Autorității Bancare Europene (EBA), organism de supraveghere al UE, momentan cu baza la Londra, cerând să-și utilizeze deplin puterile pentru anchetarea a ceea ce s-a petrecut în materie de supraveghere la sucursala estoniană a instituției bancare daneze.

Cererea este urmarea dezvăluirilor problemelor interne care au dus la demisia directorului general al Danske Bank. Suma banilor spălați vehiculată în acest scandal atinge zeci de miliarde de dolari între 2007 și 2015.

 

Mașina de spălat bani a sovieticilor

Scandalul care a luat amploare în ultimele zile în Danemarca, țară în mod tradițional citată pentru nivelul redus la corupției, privește înainte de toate filiala estoniană a Danske Bank, unde un raport independent dezvăluie că prin această filială au tranzitat circa 200 miliarde de euro prin 15.000 de conturi suspecte ale unor cetățeni străini nerezidenți în Estonia.

The Guardian a publicat un amplu reportaj asupra spălării banilor în filiala Danske Bank din Tallin în care evocă sume de bani provenite din fosta Uniune Sovietică, dar și lichidități ale elitei de la Kremlin.

Volumul lichidităților care au tranzitat filiala estoniană ‒ 200 miliarde euro ‒ în cursul a opt ani este uriaș, dar nu este vorba decât de o parte a sumei care a părăsit fosta URSS și a fost dirijată spre Vest.

Anchetatorii estimează că depozitele în Danske Bank ar putea reprezenta doar 5% din totalul deținut în conturile persoanelor nerezidente în Țările Baltice.

Banca Danske a fost criticată pentru controalele sale superficiale asupra provenienței banilor din conturile nerezidenților și ar putea face obiectul unei urmăriri judiciare în SUA, dar, așa cum subliniază The Guardian, și Marea Britanie trebuie să se întrebe despre propriul rol, referire la legile britanice opace din domeniu.

 

Conturi suspecte, titulari neidentificați

Proprietarii acestor conturi suspecte și-au ascuns de mai multe ori identitatea în spatele societăților cu răspundere limitată răspândite prin paradisuri fiscale, o structură creată în urmă cu două decenii.

În 2013, peste un sfert din clienții nerezidenți ai Danske Bank Estonia erau nominal britanici, în timp ce altă zecime proveneau din paradisul fiscal Insulele Virgine.

Nu erau bănci britanice în Estonia, ci societăți care deplasau miliarde de la persoane din Rusia și din Azerbaidjan, ajutând elitele celor două autocrații extrem de corupte să-și securizeze averile.

Danske Bank a achiziționat unitatea sa estoniană în 2007 și inițial intenționa să aducă sistemul computerizat la normele societății-mamă, ceea ce ar fi adus la lumină escrocheriile în curs. Dar a lovit criza financiară, aceste planuri au fost considerate prea costisitoare și liderii de la Copenhaga nu au aflat ce făceau colegii estonieni.

Între toamna anului 2010 și primăvara din 2014, indivizi ruși au deplasat miliarde de dolari în Europa, în SUA și în alte țări. Agenții Fiscului din Republica Moldova și din Letonia au descoperit bani murdari în valoare de peste 20 miliarde dolari și au estimat că totalul real ar putea atinge 80 de miliarde dolari.

Niciuna din persoanele implicate în spălarea de bani nu a fost identificată. Spălarea de bani este un proces în care banii crimei organizate sunt „albiți“ pentru a părea că provin dintr-o sursă legală. Sistemul este ingenios și implică mai multe tranzacții.

Cele 20 miliarde dolari au trecut prin sistemul financiar mondial, concret prin 96 de țări. Banii au mers prin 21 de societăți, majoritatea înregistrate în Marea Britanie, altele în Cipru, insula cunoscută pentru legăturile bancare cu Moscova.

Presupusul arhitect al „proiectului“ este un om de afaceri din Republica Moldova, Viaceslav Platon, fost acționar al Moldindconbank. În 2016, a fost arestat în Ucraina și extrădat în Moldova pentru a face față acuzațiilor de fraudă și spălare de bani. De cetățenie rusă și moldavă, Platon a susținut că banii trimiși din Rusia au fost furați. Și firmele din sistemul spălării banilor au fost dizolvate, ștergându-se urmele.

Comentarii

loading...