Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sistemul de rachete S-400 (Foto: The Moscow Times)

Danemarca suplimentează cheltuielile militare cu două miliarde de euro pentru a se apăra de Rusia

Parlamentarii danezi au ajuns la un acord pentru a suplimenta bugetul destinat Apărării cu peste două miliarde de euro pentru următorii şase ani, informează, luni, agenția Reuters citată de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 29.01.2018 - 09:45

Oficialii danezi consideră Rusia drept una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Până în 2023, bugetul pentru apărare din Danemarca va creşte cu aproximativ 20%.

”Ameninţarea venită dinspre Rusia este reală şi în creştere, aşa că trebuie să arătăm că suntem determinaţi să ne apărăm”, a declarat Lars Lokke Rasmussen, prim-ministrul de la Copenhaga.

De asemenea, Danemarca va înfiinţa şi o brigadă de 4.000 de militari, care va fi concentrată în regiunea Mării Baltice.

Decizia creşterii bugetului pentru apărare a fost luat în contextul în care, în 2016, Rusia a dislocat rachete Iskander-M şi sisteme antiaeriene S-400 în Kaliningrad, o exclavă rusă cu ieşire la Marea Baltică.

În anii precedenţi, Danemarca a mai acuzat Rusia că a spart reţelele de calculatoare ale Ministerului danez al Apărării.

”Imaginea ameninţărilor internaţionale este foarte serioasă. O Rusiei tot mai agresivă la graniţele NATO, teorismul, ameninţările cibernetice şi criza imigraţiei- sunt probleme pe care trebuie să le gestionăm”, a transmis ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen.

Cu toate acestea, Danemarca nu va reuşi să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare, din moment ce cheltuielile actuale pentru apărare se ridică la 1.2% din PIB.

Comentarii

loading...