Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Danemarca: Fostul şef al serviciului de informaţii, condamnat cu executare

Fostul şef al serviciului danez de informaţii (PET), Jakob Scharf, a fost condamnat vineri la patru luni de închisoare cu executare pentru trădarea secretului profesional într-o carte de memorii, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.01.2019 - 18:06

Instanţa a stabilit că, în 24 de locuri din carte, Scharf a divulgat în mod conştient informaţii confidenţiale, mai ales despre operaţiuni ale serviciului şi despre metodele acestuia de lucru.

Judecătorii au considerat că circumstanţele sunt agravante întrucât dezvăluirile au fost făcute în scop comercial.

Cartea, intitulată 'Şapte ani la PET - epoca lui Jakob Scharf', divulgă de asemenea detalii despre diferite dosare de terorism şi legăturile cu servicii de informaţii ale unor alte state.

Ea a fost scrisă de un colaborator al Politiken, cotidian de referinţă în Danemarca, care l-a publicat în paginile sale în octombrie 2016 pentru a protesta împotriva cenzurii, după interdicţia de punere în vânzare ordonată de justiţie.

Redactorul-şef al cotidianului a fost condamnat, la 18 ianuarie, la o amendă de 50.000 de coroane daneze (6.700 de euro) pentru încălcarea interdicţiei.

Jakob Scharf, în vârstă de 52 de ani, s-a aflat la conducerea PET între 2007 şi 2013, într-o perioadă în care Danemarca a fost ţinta unui atentat în urma publicării unor caricaturi ale profetului Mahomed.

Comentarii

loading...