10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalDacă Iranul atacă Tel Aviv, Israelul va lovi Teheranul, avertizează ministrul apărării...

Dacă Iranul atacă Tel Aviv, Israelul va lovi Teheranul, avertizează ministrul apărării israelian

Avertismentul ministrului israelian este neobişnuit de explicit, ameninţarea israeliană de a lua măsuri militare pe teritoriul iranian urmând unei serii de confruntări, fără precedent, între forţele celor două ţări în Siria, afectată de un război civil.

‘Israelul nu doreşte război … dar dacă Iranul atacă Tel Aviv, vom lovi Teheranul’, a declarat Avigdor Lieberman în limba arabă pentru site-ul de ştiri saudit Elaph, cu sediul la Londra.

Situat pe coasta Mării Mediterane, Tel Aviv este capitala comercială a Israelului, unde se află şi cartierul general militar, notează Reuters. Iranul, care nu recunoaşte dreptul la existenţă a Israelului, ameninţă frecvent cu lovituri asupra Tel Aviv-ului.

Un incident iraniano-israelian a avut loc la 10 februarie când Israelul a declarat că o dronă militară trimisă de la o bază siriană a intrat în spaţiul său aerian. Israelul a doborât drona şi a efectuat lovituri împotriva unor ‘ţinte iraniene’ în Siria, dar un F-16 al său s-a prăbuşit după tiruri ale sistemului antiaerian sirian.

La 9 aprilie, şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei au fost ucişi în urma bombardament asupra baze militare T-4 în Siria, de unde se presupune că a fost trimisă drona. Israelul nu a confirmat, dar nici nu a negat că ar fi efectuat raidul aerian în Siria. Teheranul a dat vina pe Israel şi a ameninţat să se răzbune dacă partea israeliană nu va înceta atacurile asupra ţintelor militare iraniene în Siria.

Israelul susţine că loviturile sale vizează să împiedice Iranul să-şi consolideze poziţiile în Siria în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad şi al Hezbollahului libanez pentru a forma un front larg împotriva lor.

‘Vom distruge orice avanpost unde vom vedea o poziţionare militară a Iranului în Siria şi nu vom permite acest lucru indiferent cu ce preţ’, a afirmat Lieberman pentru Elaph.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă