Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premierul francez, Edouard Philippe, la Conferinţa anuală pentru securitate, desfășurată sâmbătă la Munchen.

„Dacă Europa nu se interesează de război, războiul nu va ezita să se intereseze de Europa”

Premierul francez, Edouard Philippe, a pledat pentru Europa Apărării, pentru „un mai bun angajament operațional” al statelor membre din UE, ca proiectul să nu rămână un subiect de colocviu, cu ocazia Conferinţei anuale pentru securitate, desfășurată sâmbătă la Munchen.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 17.02.2018 - 15:57

Premierul a reamintit că trupele franceze sunt deja angajate pe un număr foarte mare de fronturi „unde plătesc preţul sângelui”.

„Să spunem lucrurilor pe nume. Dacă Europa Apărării nu va fi însoţită de un angajament operaţional mai important din partea statelor membre, ea va rămâne multă vreme doar un subiect de colocviu”, a subliniat Edouard Philippe.

„Dacă Europa nu se interesează de război, războiul nu va ezita să se intereseze de Europa”, a avertizat Philippe, parafrazându-l pe Leon Troţki, recunoscând totuşi că nu este un adept fervent al teoriilor acestuia.

În cadrul conferinței, premierul francez a prezentat inițiativa avansată de preşedintele Emmanuel Macron cu privire la o forță europeană de intervenţie, menită să coordoneze acţiunile armatelor statelor angajate pe diferite fronturi.

„La începutul următorului deceniu, Europa ar trebui să dispună de o forţă de intervenţie comună, de un buget de apărare comun şi de o doctrină comună”, a precizat Philippe.

„Apărarea europeană nu se va construi prin noi structuri, ci acţionând împreună în teatrele de operaţii”, a insistat premierul francez.

Totodată, Edouard Philippe și-a exprimat speranța că Marea Britanie va rămâne ancorată în problemele apărării europene.

„În pofida Brexitului, contăm pe comunitatea de interese ce ne uneşte, pentru ca legătura strânsă dintre ţările noastre două să fie menţinută şi chiar întărită", a spus Philippe, la puţin timp după discursul pe care premierul britanic, Theresa May, l-a susţinut de la tribună. Aceasta a subliniat că își dorește o colaborare privilegiată cu UE după Brexit, mai ales în domeniul apărării comune.

„Trebuie să facem ce este cel mai util, mai pragmatic, pentru a asigura securitatea noastră colectivă”, a subliniat May.

Franța insistă pe un rol activ  în cadrul NATO, în timp ce Washingtonul este îngrijorat de posibilitatea ca relansarea unei Europe a Apărării ar putea priva Alianţa de resurse.

„O NATO puternică înseamnă o Europă a Apărării mai fermă, la fel ca o UE responsabilă, este un atu pentru o alianţă militară precum NATO”, a precizat Philippe.

Comentarii