16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalCurtea Internațională de Justiție ordonă „toate măsurile” pentru protecția minorității rohingya

Curtea Internațională de Justiție ordonă „toate măsurile” pentru protecția minorității rohingya

Curtea, cu sediul la Haga, în Olanda, a acordat o serie de măsuri de urgenţă solicitate de Gambia – susţinută de cele 57 de ţări membre ale Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), Canada şi Olanda – care acuză Myanmarul de încălcarea Convenţiei ONU din 1948 pentru prevenirea şi reprimarea crimei genocidului, mai scrie News.ro.

Imediat ce CIJ s-a declarat competentă în a se pronunţa în caz, judecătorul preşedinte Abdulqawi Ahmed Yusuf a anunţat că Myanmarul ”trebuie să ia toate măsurile care-i stau în putere pentru a preveni comiterea oricărui act care intră în câmpul de aplicare” al acestei Convenţii.

Aceste acte includ ”uciderea membrilor grupului” rohingya şi ”supunerea intenţionată a grupului unor condiţii de existenţă care să antreneze distrugerea sa fizică totală sau parţială”.

Hotărârea CIJ – prima în acest caz – intervine la câteva zile după ce o comisie mandatată de Guvernul birman a conchis că militarii au comis într-adevăr crime de război împotriva rohingya, dar că armata nu este vinovată de genocid.

Din august 2007, aproximativ 740.000 de rohingya s-au refugiat în Bangladesh din faţa atrocităţilor militarilor birmani şi miliţiilor budiste, catalogate drept ”genocid” de către anchetatori ONU.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă