13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCursă contracronometru pentru un acord asupra Brexit

Cursă contracronometru pentru un acord asupra Brexit

La scrutinul local din Anglia (fără Londra) și din Irlanda de Nord – Scoția și Țara Galilor nu au votat – cele două principale partide, conservator și laburist, au înregistrat pierderi grele, fiind sancționate de alegătorii britanici sătui de disputele politice din jurul Brexitului care trenează de trei ani. În schimb, beneficiarii nemulțumirii electoratului sunt liberal-democrații, cu un câștig de 700 locuri suplimentare și partidul ecologist al Verzilor, cu 194 de locuri suplimentare, partide pro-europene, care au înregistrat progrese semnificative. Liberal-democrații revin spectaculos pe scena politică locală după ce au fost laminați la ultimele alegeri locale unde au plătit pentru participarea la un guvern de coaliție cu conservatorii lui David Cameron.

Dezastrul înregistrat de cele două principale partide nu este total neașteptat, dar amplitudinea este cu mult peste ceea ce se anticipa. Partidul Conservator al premierului Theresa May a pierdut controlul în 45 de executive locale și 1.332 de aleși, cel mai slab rezultat la alegeri locale după 1995, când laburiștii conduși de Tony Blair au învins conservatorii premierului John Major.

Premierul Theresa May a recunoscut că anticipase „alegeri în mod special dificile“ și a precizat că acest vot-sancțiune este un mesaj pentru conservatori și laburiști „să se ocupe de concretizarea“ Brexitului. Guvernul May s-a dovedit incapabil să obțină adoptarea în Parlament a unui acord privind Brexitul, a cărui dată a fost amânată de la 29 martie la 31 octombrie pentru evitarea unei ieșiri abrupte din UE.

Pentru aceste alegeri și după nouă ani de guvernare a conservatorilor, logica era ca laburiștii să profite de deruta acestora, dar nu a fost cazul. Partidul lui Jeremy Corbyn a pierdut la rândul său 81 de locuri, rezultatele confirmând că britanicii și-au pierdut răbdarea față de partidul aflat la putere, dar și față de opoziția dificilă.

Executivul este angajat din aprilie în discuții cu opoziția laburistă pentru găsirea unei soluții susceptibile să obțină susținerea deputaților, care au respins de trei ori acordul de divorț negociat cu Bruxellesul. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a precizat că dorește ajungerea rapidă la un acord în discuțiile asupra Brexit. În paralel cu reluarea negocierilor dintre aceste două formațiuni după alegerile locale, conservatorii intensifică cererile adresate premierului pentru a demisiona.

Toate privirile sunt îndreptate de acum spre alegerile europene care vor avea loc pe 23 mai în Marea Britanie în absența unui acord de ultimă oră între guvernul May și laburiști
pentru concretizarea Brexitului. Britanicii vor vota pentru parlamentari europeni fără să știe dacă aceștia vor ocupa locurile în Parlamentul European după 31 octombrie, ultima dată convenită pentru concretizarea ieșirii Marii Britanii din UE.

Diferența la acest scrutin în raport cu cel local, va fi prezența noului partid Brexit party, fondat de Nigel Farage, fost lider al Ukip, și cea a UK Change, de asemenea un partid nou creat de transfugii din partidele conservator și laburist, care doresc să rămână în Uniunea Europeană.

 

Scoția pentru Europa

 Mii de persoane au defilat sâmbătă la Glasgow în cea mai mare manifestație de susținere a independenței Scoției, după ce premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat că va prezenta un proiect de lege vizând organizarea unui al doilea referendum asupra acestei probleme. Participanții la acest eveniment All Under One Banner au purtat drapele scoțiene și europene într-o armosferă de carnaval, cu cântece pentru „independență acum“. În timp ce activiștii SNP au distribuit o jumătate de milion de manifeste „Stop Brexit“ în întreaga țară, în apropierea alegerilor europene. All Under One Banner, care se descrie „deschis tuturor celor care doresc o Scoție independentă“ a planificat marșuri pe toată perioada verii în Scoția, care se vor termina pe 5 octombrie la Edinburgh. Sturgeon a cerut alegătorilor să folosească alegerile europene ca pe o ocazie de întărire a susținerii Scoției pentru menținerea în UE. „Scoția nu este pentru Brexit. Scoția este pentru Europa“. 

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă