8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalCumpărarea Groenlandei, ca altădată Louisiana?

Cumpărarea Groenlandei, ca altădată Louisiana?

Președintele american a precizat că a discutat despre această problemă cu consilierii săi de la Casa Albă și a subliniat că, în opinia sa, cumpărarea Groenlandei ar constitui „o mare afacere imobiliară“. Donald Trump s-a informat în special asupra resurselor naturale și a importanței geopolitice a regiunii și mai mulți consilieri consideră ideea o „oportunitate economică“ pentru SUA. Întrebat de jurnaliști asupra posibilității obținerii Groenlandei contra unui teritoriu american, Trump a răspuns că „se pot face multe lucruri“ și a explicat că uriașa insulă din Arctica „face mult rău Danemarcei, pentru că aceasta pierde circa 700 milioane dolari anual pentru întreținerea insulei. Și, din punct de vedere strategic, pentru SUA ar fi sympa“.
Groenlanda (56.000 de locuitori) a fost o colonie daneză până în 1953, când a intrat în „Comunitatea Regatului“ danez. În 1979, insula a obținut statutul de „teritoriu autonom“, dar economia sa depinde în continuare de subvenții vărsate de Copenhaga. Teritoriul acoperit de ghețuri, situat între oceanele Arctic și Atlantic, este instituțional atașat Danemarcei, care asigură Afacerile Externe, Apărarea și politica monetară.

Reacționând la oferta președintelui american, Ministerul de Externe din Groenlanda a precizat pe Twitter: „Groenlanda este bogată în resurse prețioase (petrol, gaz, aur, diamante, uraniu, zinc, plumb, pământuri rare). Suntem gata să facem afaceri, dar insula nu este de vânzare“.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, declara la Consiliul Arctic din luna mai că „regiunea a devenit un spațiu de putere mondială și de concurență“, denunțând „atitudinea agresivă“ a Beijingului și a Moscovei, referindu-se la investițiile masive chineze și la „amprentele bocancilor“ pe care militarii ruși le lasă în zăpadă. Groenlanda este absolut vitală pentru apărarea și securitatea Americii de Nord – consideră Luke Coffey, expert al Fundației Heritage, adăugând: „Rusia este în drept când dezvoltă activități militare pe teritoriul său (deține jumătate din teritoriul arctic), dar nu există garanția că va rămâne în interiorul frontierelor sale“, după cum arată intervenționismul Moscovei în Georgia, Ucraina sau Siria.

China dezvoltă o prezență pentru moment economică și științifică, dar urmărește să câștige piețe și speră să profite de ruta maritimă de nord.

Clima schimbă datele

Locuitorii Groenlandei trăiesc în majoritatea anului în condiții grele de iarnă, dar încălzirea climatică a antrenat un dezgheț tot mai pregnant, care deschide rute maritime, putând permite o viitoare exploatare a resurselor, fapt ce atrage marile puteri. Zona economică exclusivă a Groenlandei prezintă un interes economic și strategic, fiind o poartă de intrare a rutelor maritime din Arctica și prezentând posibilitatea viitoarelor exploatări offshore. Intenția președintelui Trump dezvăluie interesul strategic crescând al SUA pentru Arctica, la concurență cu Rusia și China. Problema este că Groenlanda nu e una dintre insulele paradisiace pe care le cumpără bogații lumii, iar relațiile internaționale s-au schimbat după 1803, când Franța lui Napoleon Bonaparte vindea Louisiana Statelor Unite. Cumpărarea Groenlandei pune problema achiziției de țări și teritorii, proces ce nu este interzis, dar este protejat de Charta ONU.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă