Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cuba. Fregata Amiral Gorșkov sosind în port la Havana. FOTO EPA

CUBA. Strategiile Rusiei în Cuba și Venezuela, o provocare pentru Statele Unite

Un grup naval al Flotei Nordului a Rusiei, compus din cele mai moderne nave de război și de escortă, condus de fregata Amiral Gorșkov, echipată cu rachete Kalibr, a intrat luni, 24 iunie, în portul capitalei cubaneze, Havana pentru o vizită oficială.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

26.06.2019 - 09:54

În contextul geopoliticii actuale în zonă, în care Moscova își plasează pionii în Cuba, amintind de epoca blocului sovietic, iar SUA accentuează ritmul sancțiunilor contra insulei socialiste, acuzată că susține militar guvernul venezuelean al lui Nicolas Maduro, alt aliat al Moscovei  și constituie cu Venezuela și Nicaragua o „troika a tiraniei”, această vizită agită capitalele regiunii și confirmă strângerea relațiilor între  Rusia și Cuba, doi aliați „strategici”. Termen folosit de președintele rus, Vladimir Putin, la sfârșitul anului trecut cu prilejul vizitei la Moscova a președintelui cubanez Miguel Diaz-Canel. Discuțiile dintre cei doi au vizat întărirea schimburilor comerciale, dar și cooperarea militară. Cotidianul Kommersant relata că Rusia va acorda Cubei un împrumut de peste 50 milioane dolari, pentru modernizarea industriei militare cubaneze, un miliard pentru renovarea căilor ferate. În plus, s-au convenit acorduri în domeniul nuclear civil și al securității cibernetice, Moscova considerând Cuba un actor important în termeni de putere morală pentru a fi o contra-pondere  la Washington. Distanțarea Washington-ului de Havana s-a dovedit favorabilă pentru Rusia și China care și-au înmulțit prezența în Cuba.  În mai, președintele american Donald Trump, a cerut Cubei să înceteze susținerea militară a regimului Maduro și secretarul de stat american, Mike Pompeo, afirma că președintele Venezuelei era gata să se refugieze în Cuba dar a fost convins de Rusia să renunțe. Atunci când  opozantul venezuelean, Juan Guaido, s-a autoproclamat președinte interimar, la Caracas a fost semnalată prezența mercenarilor ruși iar site-ul Lenta.ru preciza că aceștia au venit în Venezuela cu  două „zboruri charter” după o escală în Cuba, informație  dezmințită de purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Analiștii arată că Moscova are mult de pierdut în cazul schimbării de regim în Venezuela. Potrivit L’Express, Venezuela este controlată de armata cubaneză. Multă vreme ocultată, prezența cubaneză, secretul lui Polichinelle în Venezuela,  este bine cunoscută astăzi.  Rusia și-a manifestat susținerea față de Maduro și este cunoscut că președintele Putin obișnuiește să plaseze forțele sale militare sau paramilitare pe mai multe tea-tre pentru a provoca strategiile americane, cum a fost în Siria și în Ucraina și acum în America Latină, în special în Cuba și Venezuela. Reuters, citând trei surse,  preciza că mercenari ruși se află în Venezuela pentru a-l proteja pe Maduro, mercenari legați de grupul privat Wagner, care a efectuat misiuni în Ucraina și în Siria și care operează și în țări din Africa, Prezența lor a fost confirmată pentru Guardian de Evgheni Șabaev, un cazac membru al unui grup privat de mercenari și cu relații în firmele militare.

Agenția rusă de presă, TASS, a relevat că Rusia își întărește durabil prezența în America Centrală, iar Venezuela a oferit o insulă unde rușii pot stabili o bază militară, insula La  Orchila. Rusia a recunoscut prezența trupelor în Venezuela destinate consultărilor militare și nu pentru eventuale operațiuni militare iar la Moscova, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Maria Zaharova, a asigurat că „specialiști militari ruși se află în Venezuela în cadrul cooperării militare și tehnice între cele două țări” dar nu a oferit o cifră. În decembrie, în Venezuela au aterizat două bombardiere strategice ruse Tupolev Tu-160, cu capacitate nucleară, iar  cotidianul rus Nezavissimaia Gazeta a precizat că misiunea bombardierelor ar putea avea legătură cu un plan rus vizând stabilirea unei -prezențe militare pe termen lung în Caraibe.  Din insula Orchila, aceste -Tu-160 pot efectua patrulări deasupra Caraibelor fără să fie nevoie de avioane de realimentare.

Venezuela  dispune de importante rezerve de petrol, iar guvernul rus și gigantul petrolier Rosneft au împrumutat țara  cu circa 17 miliarde de dolari din 2006, din care unele ca plăți anticipate pentru livrări viitoare de petrol. Venezuela este confruntată cu cea mai gravă criză economică din istoria sa și banii Rusiei asigură supraviețuirea guvernului Maduro dar și obținerea dreptului de a stabili o bază militară rusă în zonă, în apropiere de SUA.  

Comentarii

loading...