Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cuba recurge la raţionalizarea alimentelor, ţara aflându-se în faţa unei crize economice

Guvernul cubanez a anunţat că va începe să instituie raţii privind carnea de pui, ouăle, orezul, fasolea, săpunul, precum şi alte produse de bază, ţara aflându-se în pragul unei crize economice, relatează The Guardian.

Share

Rl online 0 comentarii

11.05.2019 - 11:00

Betsy Diaz Valazquez, ministrul Comerţului, a declarat pentru agenţia de stat Cuban News că mai multe forme de raţionalizare vor fi implementate pentru a gestiona lipsa unor alimente esenţiale. Ea a dat vina pe embargoul economic impus de administraţia Trump.

Economiştii dau însă vina şi pe scăderea ajutoarelor venite din Venezuela, compania petrolieră de stat scăzând livrările de combustibil către Cuba cu două treimi.

„Facem apel la calm”, a declarat Diaz, adăugând că cetăţenii cubanezi ar trebui să stea liniştiţi pentru că uleiul de gătit va fi disponibil în cantităţi normale. „Nu este un produs care va lipsi”, a precizat ea.

Rafturile din magazinele cubaneze au început să fie aproape goale în ultimul timp iar lipsa unor alimente de bază precum ouă, făină sau carnea de pui a dus la cozi masive, oamenii stând chiar şi mai multe ore.

Cubanezii au umplut reţelele sociale cu fotografii ale cozilor folosind hashtagul #lacolachallenge (provocarea cozii) pentru a sublinia problema.

Cuba importă între 60% şi 70% din totalul alimentelor. Mai multe reforme agricole din ultimii ani nu au reuşit să mărească producţia proprie iar embargoul impus de SUA înrăutăţeşte situaţia.

Diaz a declarat că altă problemă este faptul că cetăţenii încep să îşi facă provizii iar acest lucru a dus la speculanţii care vând bunuri pe piaţa neagră.

Astfel, supermarketurile din Cuba vor avea de acum înainte o limită privind cantitatea de produse pe care o poate cumpăra o singură persoană. Această limită se va aplica la produse precum carnea de pui şi săpunul. Alte produse precum ouăle, orezul, fasolea şi cârnaţii vor fi disponibile doar cu un card de raţie şi va exista o cantitate limitată în fiecare lună.

Comentarii

loading...