6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriză politică în Slovenia

Criză politică în Slovenia

Liderul NSI Matej Tonin a declarat că “potenţiale conflicte” au apărut între partidele ce încearcă să formeze un guvern la ceva mai bine de o lună de la desfăşurarea unor alegeri neconcludente, deşi el nu a oferit detalii asupra dezacordurilor.

“Dacă lucrurile sunt complicate astăzi, ce se va întâmpla în lunile care urmează când condiţiile pot fi mai dificile? Să coordonezi şase parteneri foarte diferiţi este o mare răspundere”, a declarat el reporterilor.

Una dintre principalele problemele cu care se confruntă ţara este perspectiva vânzării celei mai mari bănci Nova Ljubljanska Banka (NLB), de aşteptat să înceapă la toamnă. Slovenia s-a angajat să vândă banca deţinută de stat în schimbul aprobării de către Comisia Europeană a unui ajutor de stat pentru NLB în 2013.

Politicienii au depus de asemenea eforturi să reformeze serviciul de stat ineficient de sănătate şi sistemul de pensii pentru a uşura povara unei populaţii care îmbătrâneşte rapid asupra bugetului statului.

Partidul Democrat Sloven (SDS) antiimigraţie a câştigat majoritatea voturilor în alegerile din 3 iunie, dar a retras invitaţiile la discuţii de coaliţie la începutul acestei săptămâni după ce a fost respins de alte partide.

Liderul de centru-stânga Marjan Sarec, a cărui listă LMS s-a plasat a doua în alegeri, a încercat să formeze o alianţă cu alte cinci grupuri mai mici, inclusiv NSI, care deţine şapte din cele 90 de locuri în parlament.

Dacă parlamentul nu reuşeşte să aleagă un prim-ministru în următoarele săptămâni, alegeri anticipate ar putea avea loc în toamnă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă