Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Criză politică în Slovenia

Slovenia se confruntă cu perspectiva unor alegeri anticipate după ce partidul conservator Noua Slovenie (NSI) s-a retras din discuţiile pentru formarea unei coaliţii luni noapte, dând vina pe diviziuni între cele şase mişcări care participă, relatează Reuters.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2018 - 12:51

Liderul NSI Matej Tonin a declarat că "potenţiale conflicte" au apărut între partidele ce încearcă să formeze un guvern la ceva mai bine de o lună de la desfăşurarea unor alegeri neconcludente, deşi el nu a oferit detalii asupra dezacordurilor.

"Dacă lucrurile sunt complicate astăzi, ce se va întâmpla în lunile care urmează când condiţiile pot fi mai dificile? Să coordonezi şase parteneri foarte diferiţi este o mare răspundere", a declarat el reporterilor.

Una dintre principalele problemele cu care se confruntă ţara este perspectiva vânzării celei mai mari bănci Nova Ljubljanska Banka (NLB), de aşteptat să înceapă la toamnă. Slovenia s-a angajat să vândă banca deţinută de stat în schimbul aprobării de către Comisia Europeană a unui ajutor de stat pentru NLB în 2013.

Politicienii au depus de asemenea eforturi să reformeze serviciul de stat ineficient de sănătate şi sistemul de pensii pentru a uşura povara unei populaţii care îmbătrâneşte rapid asupra bugetului statului.

Partidul Democrat Sloven (SDS) antiimigraţie a câştigat majoritatea voturilor în alegerile din 3 iunie, dar a retras invitaţiile la discuţii de coaliţie la începutul acestei săptămâni după ce a fost respins de alte partide.

Liderul de centru-stânga Marjan Sarec, a cărui listă LMS s-a plasat a doua în alegeri, a încercat să formeze o alianţă cu alte cinci grupuri mai mici, inclusiv NSI, care deţine şapte din cele 90 de locuri în parlament.

Dacă parlamentul nu reuşeşte să aleagă un prim-ministru în următoarele săptămâni, alegeri anticipate ar putea avea loc în toamnă.

Comentarii

loading...