Criza din Venezuela, în centrul atenţiei la sesiunea de primăvară a Consiliului ONU

Criza din Venezuela este unul din subiectele centrale de pe agenda primei sesiuni din 2019 a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), care începe luni la Geneva, relatează DPA.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.02.2019 - 09:35

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a condamnat recent crimele şi detenţiile în care au fost implicate forţele guvernului de la Caracas.

Ministrul de externe venezuelean Jorge Arreaza urmează să susţină marţi un discurs în această sesiune de primăvară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în timp ce Michelle Bachelet va informa UNHCR despre situaţia din Venezuela la 20 martie.

Reuniunea se deschide luni cu discursuri pe care le vor susţine Michelle Bachelet şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care participă la această sesiune pentru a ridica problema agresiunilor sexuale şi a violenţelor împotriva femeilor în situaţii de război.

UNHCR are şi alte subiecte importante pe agenda sa care nu au legătură cu anumite ţări, cum ar fi situaţia copiilor folosiţi ca soldaţi şi avântul populismului în multe ţări.

Dintre cei 47 de membri ai UNHCR nu mai fac parte şi SUA, care s-au retras anul trecut, acuzând acest organism internaţional că îi protejează pe cei care comit abuzuri, că dă dovadă de ipocrizie şi că este anti-Israel.

Printre membrii actuali se numără în schimb China, care este sub observaţie pentru felul în care tratează minoritatea uigură, şi Arabia Saudită, care a fost criticată la nivel internaţional după uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în Turcia.

Comentarii