16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski, despre supraviețuitorul Holocaustului ucis la Harkov

Zelenski, despre supraviețuitorul Holocaustului ucis la Harkov

Președintele Volodimir Zelenski a adus luni (21 martie) un omagiu supraviețuitorului Holocaustului în vârstă de 96 de ani, ucis de bombardamentele rusești în orașul Ucrainei, devastat de război, Harkiv. El a spus că Boris Romanchenko a supraviețuit la trei lagăre de concentrare naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – Buchenwald, Dora-Mittelbau și Bergen-Belsen.

Romanchenko s-a născut pe 20 ianuarie 1926, la Bondari, lângă orașul Sumy, conform declarației de la memorialul Buchenwald.

A fost deportat la Dortmund în 1942, unde a trebuit să facă muncă forțată în minerit.

După o tentativă de evadare nereușită, a fost trimis în lagărul de concentrare Buchenwald în 1943, un lagăr în care peste 53.000 de oameni au fost uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Apoi a fost trimis la Peenemünde, pe insula Usedom de la Marea Baltică, unde a lucrat ca muncitor forțat la programul de rachete V2, lagărul de concentrare Dora-Mittelbau și lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

Potrivit memorialului Buchenwald, Romanchenko a servit mulți ani ca vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora, dedicându-se documentării crimelor naziste.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă