4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski a mulțumit pentru sprijinul Indiei în Ucraina în fața invaziei ruse

Zelenski a mulțumit pentru sprijinul Indiei în Ucraina în fața invaziei ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „sprijinul” Indiei pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, în cursul unei rare conversaţii telefonice cu premierul indian Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi, transmite AFP.

Volodimir Zelenski i-a „mulţumit lui Narendra Modi pentru sprijinul indian privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

El a subliniat, de asemenea, importanţa recentei declaraţii a premierului Modi, care a luat atitudine împotriva acestui război cu ocazia unei discuţii cu Vladimir Putin la mijlocul lui septembrie spunându-i că acum „nu este timpul pentru războaie”.

New Delhi a fost criticat de Kiev pentru neutralitatea sa de până atunci în faţa invaziei ruse. Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat chiar India că „beneficiază” de „sacrificiile” ucrainene şi occidentale, făcând aluzie la reducerile semnificative obţinute de India la ţiţeiul rusesc.

Zelenski spune că apreciază sprijinul Indiei în Ucraina în fața invaziei rusești, după ce ministrul de externe ucrainean îi criticase pentru tratamentul preferențial al Rusiei

„India are doar posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic (…) pentru că cineva moare în Ucraina şi cineva din Europa aplică sancţiuni”, a insistat atunci Dmitro Kuleba.

Mult mai conciliant, Volodimir Zelenski a subliniat marţi cu Narendra Modi „importanţa consolidării parteneriatului ucraineano-indian pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, potrivit preşedinţiei de la Kiev.

El a denunţat, de asemenea, „şantajul nuclear rusesc, în special la centrala” ucraineană din Zaporojie, ocupată de trupele ruse. Este „o ameninţare nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Discuţia a avut loc la o zi după ce Dmitro Kuleba a plecat într-un turneu de 10 zile în Africa menit „să consolideze sprijinul politic” pentru Kiev pe continent, unde nicio ţară nu s-a asociat cu adevărat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

Rusia încearcă, de asemenea, să atragă Africa de partea ei. În această vară, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a vizitat mai multe ţări africane.

Ucraina este unul din furnizorii principali de cereale în Africa, dar exporturile sale au scăzut drastic în acest an din cauza blocării de către Rusia a porturilor sale maritime, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor.

SUA „fură” o alianță cu India pentru a izola și mai mult Rusia

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi premierul din India, Narendra Modi, au stabilit, în cursul întâlnirii în format online de luni, intensificarea cooperării economice, militare, tehnologice şi în domeniul energiei, discutând inclusiv despre efectele războiului din Ucraina provocat de Rusia.

„Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu premierul Indiei, Narendra Modi, pentru inaugurarea celei de-a patra sesiuni a Dialogului ministerial SUA-India. Au asumat împreună angajamentul intensificării relaţiei SUA-India prin cooperare în domeniul energiei ecologice, tehnologiei, pe plan militar, economic şi între popoare. De asemenea, s-au angajat să continue cooperarea, la nivel bilateral şi multilateral, pentru oprirea pandemiei COVID-19, pentru consolidarea securităţii sanitare la nivel mondial, pentru avansarea siguranţei alimentare mondiale şi pentru asigurarea unei zone Indo-Pacifice liberă şi deschisă”, anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu, conform epicnews.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum se împart banii din bugetul pe anul viitor

Guvernul vrea să adopte bugetul pentru anul următor până la sfârșitul săptămânii. În contextul războiului din Ucraina, Apărarea va primi alocări record, bani mai...

Situație dificilă în Ucraina: În spitale se ia în considerare suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a transmis marţi că le-a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor care nu sunt esențiale, până când...

Naționala Portugaliei „a zdrobit” Elveția cu 6-1 și s-a calificat în sferturile Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Portugaliei s-a calificat marți seara în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, învingând Elveția în optimi cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă