2.9 C
București
miercuri, 1 februarie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina și unele țări NATO refuză ideea lui Macron de a oferi...

Ucraina și unele țări NATO refuză ideea lui Macron de a oferi Rusiei garanții de securitate

Propunerea președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a oferi Rusiei garanții de securitate pentru a obține încetarea războiului din Ucraina, a stârnit critici în mai multe țări europene.

Pe timpul recentei sale vizite în SUA, președintele Franței a acordat un interviu în care s-a arătat foarte preocupat de ceea ce-și dorește președintele Rusiei.

„Unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm, aşa cum a spus mereu preşedintele Putin, este teama că NATO va ajunge chiar la porţile Rusiei şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia”, a susținut președintele Macron. ”Acest subiect va face parte din discuțiile asupra păcii, aşadar trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, respectiv cum ne vom proteja aliaţii şi statele membre şi cum vom da garanţii Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor”, a spus președintele Franței.

Mai mulți oficiali ucraineni au respins propunerea de negocieri cu Rusia lansată de președintele Franței. ”Cineva doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?”, s-a întrebat, într-un mesaj postat pe Twitter, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

În paralel, oficiali din Letonia și Lituania, țări NATO, au criticat propunerea lansată de Franța. ”Ideea că Occidentul poate opri invazia rusă în Ucraina oferind garanţii de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana propagandei lui Putin, aceea că Occidentul şi Ucraina sunt responsabile pentru acest război şi că Rusia este o victimă nevinovată”, a avertizat vicepremierul Letoniei, Artis Pabriks.

Rusia a pornit războiul din Ucraina la 24 februarie 2022. Cu doar câteva zile mai înainte, președintele Macron avusese o convorbire prin telefon cu președintele Putin. Tentativele liderului Franței de a îmbunătăți relația cu Rusia nu au avut, se pare, succes.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inflaţia în zona euro a înregistrat o încetinire peste aşteptări în ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a atenuat peste aşteptări în ianuarie, dar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale...

Românii stabiliți în Danemarca și Germania au făcut cu 34% mai multe transferuri de bani în 2022

Românii stabiliți în Danemarca și Germania au făcut cu 34% mai multe transferuri de bani în 2022, în comparație cu 2021, potrivit datelor companiei...

Viscol și ninsori abundente până vineri în cea mai mare parte din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineaţa, o atenţionare Cod galben de viscol și ninsori însemnate. Vântul va sufla cu peste 70 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă