21.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina și Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de ...

Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de cereale

Rusia și Ucraina au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, au declarat Turcia și ONU, sporind astfel speranțele că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

Rusia și Ucraina, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a lua parte la o ceremonie de semnare a acordului la ora 13:30 GMT, au declarat cele două părți.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care ar urma să co-semneze acordul, și președintele turc Tayyip Erdogan au fost prezenți.

Dar luptele au continuat nestingherite în estul Ucrainei și, subliniind dușmănia și neîncrederea adânc înrădăcinate, un consilier prezidențial de la Kiev a declarat că nu va semna niciun document cu Rusia, ci doar acorduri paralele privind exporturile de cereale cu Națiunile Unite.

„În cazul unor provocări, (va exista) un răspuns militar imediat” din partea Ucrainei, a transmis Mykhailo Podoloyak pe Twitter.

Blocada flotei rusești din Marea Neagră a agravat perturbările lanțului de aprovizionare la nivel mondial și, împreună cu sancțiunile occidentale impuse Moscovei, a alimentat inflația ridicată a prețurilor la alimente și energie de când forțele rusești au pătruns în Ucraina la 24 februarie.

Detaliile complete ale acordului nu au fost publicate imediat. Dar agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă, a declarat că trei porturi ucrainene, inclusiv cel mai mare centru de export Odesa, vor fi redeschise.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cea mai nouă tehnologie pentru frumusețea femeilor din România

Compania Dyson, cunoscută la nivel global pentru cercetarea și tehnologia de top, a organizat primul eveniment în România, dedicat produselor care asigură frumusețea femeilor. La...
00:00:58

VIDEO: Imagini de la masacrul de la școala din Rusia

Un bărbat înarmat, cu zvastică pe tricou, a ucis luni (26 septembrie) 13 persoane, inclusiv șapte copii, și a rănit peste 20 într-o școală...
00:00:51

VIDEO: Ploile torențiale au lovit regiunea spaniolă Murcia – Cel puțin o persoană a murit

Efectele furtunii tropicale Hermine, care a a ajuns în depresiune tropicală, au fost devastatoare. S-a soldat cu un mort în Murcia, în sudul Spaniei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă