4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina ia în calcul un atac nuclear din partea Rusiei

Ucraina ia în calcul un atac nuclear din partea Rusiei

Ucraina ia în calcul un atac nuclear din partea Rusiei asupra teritoriului ei, a anunțat Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) de la Kiev.

Anunțul a fost făcut de secretarul SNBO, Oleksii Danilov. Potrivit acestuia, guvernul Ucrainei ia în calcul eventualitatea unei lovituri nucleare tactice.

Ipoteza ca regimul Putin să ordone folosirea unei arme nucleare este analizată, în această perioadă, și de specialiști din Statele Unite. Potrivit acestora, ar fi patru moduri în care Rusia ar putea folosi o armă nucleară. Una dintre variante este, într-adevăr, un atac asupra teritoriului terestru al Ucrainei. Pretextul l-ar putea constitui un atac al Ucrainei în regiunile Donbas sau Zaporojie, pe care Moscova vrea să le declare ca fiind părți ale Rusiei.

Armele nucleare tactice sunt de mică putere și sunt concepute pentru a fi utilizate asupra unor ținte de dimensiuni reduse. Ținte posibile ar fi concentrările de trupe, gările sau aerodromurile.

La data de 21 septembrie 2022, președintele Putin a ținut un discurs în care a anunțat mobilizarea parțială în Rusia. În acel discurs, Putin a susținut că ar exista un „șantaj nuclear” al Occidentului asupra Rusiei și a amenințat că Rusia va răspunde cu arme echivalente. O amenințare similară a lansat și Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. Cu doar câteva zile înainte, președintele Putin anunțase și o „Strategie pentru lumea rusă”, care ar include, în concepția Rusiei, și Ucraina.

Analiștii de la Moscova estimează că Occidentul nu va reacționa ferm, dacă Rusia atacă nuclear Ucraina. În schimb, Zbigniew Rau, ministrul de Externe al Poloniei, a precizat că NATO va răspunde. Răspunsul NATO nu va fi nuclear dar va fi „devastator”, a avertizat ministrul polonez.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Naționala Portugaliei „a zdrobit” Elveția cu 6-1 și s-a calificat în sferturile Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Portugaliei s-a calificat marți seara în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, învingând Elveția în optimi cu scorul...

Laboratoarele de nanotehnologie și genetică moleculară așteaptă milostenia guvernului

Se face că, după o criză fără precedent și un război nemilos, în care s-au folosit arme cu diferiți compuși toxici, iar stresul a...

Naționala Portugaliei „a zdrobit” Elveția cu 6-1 și s-a calificat în sferturile Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Portugaliei s-a calificat marți seara în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, învingând Elveția în optimi cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă