22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaSUA oferă un ajutor pentru Ucraina de un miliard de dolari

SUA oferă un ajutor pentru Ucraina de un miliard de dolari

Statele Unite au anunțat că oferă un ajutor pentru Ucraina de un miliard de dolari, care s-o ajute în războiul contra Rusiei.

Decizia a fost anunțată la data de 15 iunie 2022 printr-un comunicat al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

“Autorizez cel de-al 12-lea transfer de arme și echipamente din stocurile Departamentului Apărării, începând din august 2021, pentru apărarea Ucrainei, în valoare de 350 milioane de dolari. Această autorizare, corelată cu o asistență suplimentară de 650 milioane de dolari, aduce sprijinul total de asistență de securitate al SUA pentru Ucraina la peste 5,6 miliarde de dolari”, a anunțat secretarul de stat Blinken.

“Am impus sancțiuni puternice contra Rusiei, am întărit forța de descurajare a NATO și apărarea Flancului Estic, am ajuns la un nivel istoric al ajutorului militar și al asistenței pentru Ucraina”, subliniază Departamentul de Stat al SUA.

Ajutor pentru Ucraina, menit să-i asigure victoria împotriva Rusiei

“Toate acestea sunt menite să asigure victorii pe câmpul de luptă și, în final, să consolideze poziția Ucrainei la masa negocierilor”, precizează Statele Unite.

Partea americană nu oferă detalii tehnice despre această tranșă de armament livrată Ucrainei. Este posibil să fie vorba și de lansatoare de rachete cu rază lungă. Oficiali de la Kiev anunțaseră că așteaptă aceste arme. Un consilier al președintelui Ucrainei preciza că țara lui are nevoie de 60 de asemenea lansatoare. Dacă vor veni din SUA, ele ar putea fi de tip HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Ar fi vorba de patru asemenea sisteme de lansare. Surse de la Washington au dezvăluit că instructori americani sunt deja în Ucraina, pentru a-i învăța pe militarii ucraineni să folosească aceste arme.

Rachetele HIMARS livrate Ucrainei vor avea raza de acțiune de 70 de kilometri. SUA au pus Ucrainei condiția ca rachetele lansate de sistemele HIMARS să fie folosite doar pentru apărarea propriului teritoriu, deci să nu lovească ținte de pe teritoriul Rusiei.

Separat, Marea Britanie anunțase că va livra Ucrainei trei lansatoare de rachete M270. Alte trei lansatoare M270 vor fi oferite Ucrainei de către Germania. Informația apare într-un comunicat de presă difuzat de Ministerul Apărării al Marii Britanii.

Rusia a început războiul în Ucraina la data de 24 februarie 2022.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Femeie din Timișoara, arestată preventiv după ce a păcălit de două ori un bărbat să-i dea bani

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, femeia a abordat un bărbat pe aplicaţia Messenger, în...

Accident grav cu un microbuz cu 18 copii în Deveselu: A fost activat Planul Roșu de Intervenție

 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 54, în localitatea Deveselu, județul Olt, s-a produs un accident rutier în...

Pakmaya România susține formarea viitorilor brutari din mediile defavorizate în cadrul Școlii de Meserii CONCORDIA

Pakmaya, unul dintre cei mai mari producători de drojdie la nivel mondial și singurul producător din România, se implică în formarea viitorilor brutari. Compania...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies