11.8 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 72: ONU, apel pentru încetarea războiului

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 72: ONU, apel pentru încetarea războiului

UPDATE, ora 16:50: Regimentul ucrainean Azov, care apără imensul combinat siderurgic Azovstal unde s-au retras ultimii combatanţi ucraineni din Mariupol, a acuzat vineri forţele militare ruse că au vizat una dintre maşinile sale ce participa la o operaţiune de evacuare de civili, ucigând un soldat.

“În timpul acordului de încetare a focului pe teritoriul uzinei Azovstal, o maşină a fost vizată de ruşi cu o rachetă ghidată antitanc. Această maşină se îndrepta spre civili pentru a-i evacua din uzină”, a afirmat regimentul pe mesageria Telegram. “Un combatant a fost ucis şi alţi şase au fost răniţi”, a adăugat el.

“Inamicul continuă să încalce toate acordurile şi nu respectă garanţiile de securitate pentru evacuarea civililor”, a continuat acest mesaj scurt.

Evacuările sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), care au început la sfârşitul săptămânii trecute, urmau să continue vineri în imensul complex siderurgic Azovstal, ultimul bastion ucrainean în portul strategic Mariupol din sud-estul Ucrainei.

Însă, potrivit Ministerului Apărării ucrainean, armata rusă îşi continuă ofensiva, care “vizează să preia controlul asupra uzinei”, în pofida acordului unilateral de încetare a focului pe care ea l-a anunţat miercuri seara pentru trei zile, de joi până sâmbătă.

UPDATE, ora 14:35: Severodoneţk, unul din oraşele importante din Donbas, este încercuit aproape în totalitate de forţele ruse şi separatiştii proruşi, care încearcă să preia controlul total, a transmis primarul localităţii, Oleksandr Striuk, potrivit AFP.

Primarului susține că intervievat de postul ucrainean de televiziune 1+1, trupele ruse şi proruse “încearcă să atace oraşul din mai multe direcţii”.

Deşi o mare parte din cei 100.000 de locuitori ai oraşului au plecat, primarul îşi exprimă regretul că 15.000 dintre ei încă refuză să plece.

“Nu reuşim să convingem să plece decât zece persoane pe zi”, a spus el.

Severodoneţk, la fel ca Lisiciansk, oraş din apropiere, este ţinta unor bombardamente ruse de mai multe săptămâni, linia de front apropiindu-se constant.

Cele două oraşe sunt situate în regiunea Lugansk, la aproape 80 de km est de Kramatorsk, devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean de când forţele separatiste proruse au preluat controlul asupra părţii de est a acestui mare bazin de cărbune în 2014, scrie Agerpres.

UPDATE, ORA 12:00: Armata ucraineană consideră că în continuare este posibilă o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Mării Negre în zona oraşului-port Odesa, relatează vineri DPA, Ukrainska Pravda şi Unian.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului operativ ‘Sud’, drone de recunoaştere şi de atac ruseşti survolează din ce în ce mai frecvent această regiune.

Marina rusă continuă să aibă o prezenţă puternică în largul coastelor aflate sub control ucrainean.

Localnicilor li s-a recomandat să stea departe de plaje şi alte zone interzise de pe litoral şi să nu se aventureze în larg cu ambarcaţiuni mici. De asemenea, populaţia este invitată să semnaleze activităţi suspecte dinspre mare.

Guvernul ucrainean a anunţat că Rusia planifică să captureze combinatul siderurgic asediat Azovstal din oraşul-port Mariupol până luni.

Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski, spune că forţele ruse încearcă să captureze combinatul până în data de 9 mai, când Rusia va marca 77 de ani de la victoria împotriva nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

“Cel mai frumos cadou pentru un conducător este capul adversarului său. Văd clar ambiţia de a cuceri Azovstal şi a-i raporta lui Putin ‘victoria’ pe 9 mai”, a declarat Arestovici pentru agenţia de presă Unian. “Ei îşi doresc asta foarte mult, dar să vedem dacă şi reuşesc”, a adăugat el.

Combatanţi ucraineni şi sute de civili se află în continuare în tunelurile imensului combinat metalurgic din Mariupol, conform unor surse ucrainene.

ONU şi mai multe ţări au lansat un apel la încetarea războiului Rusiei în Ucraina, cu puţine menţiuni despre relansarea negocierilor de pace aparent la punct mort.

“Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a repetat secretarul general al Organizaţiei, Antonio Guterres, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizată de Washington.

“Aceasta trebuie să înceteze pentru binele poporului ucrainean, al poporului rus şi al întregii lumi”, a adăugat el.

Citește și:

ZIUA A 71-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!


Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă