24.4 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 392: Kievul obține ajutor de 15,6 mil. dolari...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 392: Kievul obține ajutor de 15,6 mil. dolari de la FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari.

Planul urmează să permită “sprijinirea redresării economice treptate, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung într-un context de reconstrucţie după conflict şi pe drumul aderării la Uniunea Europeană” (UE), a precizat FMI într-un comunicat.

Acordul va fi prezentat “în săptămânile următoare” Consiliului de Administraţie al Fondului pentru validarea finală.

“Dincolo de oribilul cost uman, invazia rusă a Ucrainei continuă să aibă un efect devastator asupra economiei: PIB-ul a scăzut cu 30% în 2022, o mare parte a aparatului industrial a fost distrus şi sărăcia a crescut”, a subliniat şeful misiunii FMI la faţa locului, Gavin Gray, citat în comunicat.

În pofida acestor dificultăţi, guvernul ucrainean a ştiut să “menţină stabilitatea financiară şi macroeconomică, în special datorită unui sprijin internaţional substanţial şi punerii în practică a unor politici solide”.

Într-un comunicat, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a “salutat” acordul dintre FMI şi Ucraina, adăugând că Statele Unite “vor continua să sprijine guvernul şi poporul Ucrainei atât timp cât va fi necesar” în faţa Rusiei.

Ucraina a beneficiat de un sprijin important încă de la începutul conflictului, pe 24 februarie 2022, atât din partea Băncii Mondiale, care i-a acordat deja peste 20 de miliarde de dolari, sub formă de împrumuturi sau donaţii, cât şi a Statelor Unite, peste 110 miliarde de dolari integrând sprijinul militar.

O parte semnificativă a acestor fonduri au făcut posibilă menţinerea serviciilor publice pe linia de plutire şi plata salariilor funcţionarilor publici, precum şi acordarea de asistenţă persoanelor deplasate intern.

FMI mizează pe o redresare economică parţială şi graduală în acest an, în special datorită menţinerii unor infrastructuri esenţiale, cum ar fi reţeaua electrică, totuşi, luată la ţintă de Rusia, scrie Agerpres.

“Obiectivele guvernului ucrainean sunt de a sprijini economia în aceste circumstanţe excepţionale, de a restabili credibilitatea financiară pe piaţa datoriilor şi de a sprijini redresarea în vederea aderării la UE”, a mai menţionat Gavin Gray, citat de AFP.

Citește și:

A 391-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vremea 22 septembrie – Temperaturi de vară, maxime de 35 de grade

Astazi, vremea va deveni deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie, iar în Câmpia de Vest și în Câmpia Română va...

Un tren a rămas blocat între stațiile de metrou

Vineri dimineață un tren a rămas blocat între stațiile de metrou, în tunel. Călătorii au fost debarcați de echipele Metrorex și au avut...

Scene șocante la Arad – Un bărbat a fost înjunghiat cu o șurubelniță în gât, de un soț gelos

Acesta a fost transportat în stare gravă la spital unde a fost supusă unei intervenții chirurgicale.Potrivit martorilor, cele două victime au fost atacate...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies