4.2 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 289: circa 300.000 de ucraineni au obținut pașapoarte...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 289: circa 300.000 de ucraineni au obținut pașapoarte rusești, de la începutul războiului

Circa 300.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti de la începutul războiului pe care Moscova îl duce împotriva ţării vecine, potrivit media ruse independente Mediazona.

Numai în luna octombrie, între 70.000 şi 80.000 de ucraineni au primit cetăţenia rusă, precizează Mediazona, considerată critică faţă de Kremlin, citând date ale Ministerului de Interne rus.

Majoritatea solicitanţilor au primit noi paşapoarte ruseşti în regiunea Rostov-pe-Don din sudul Rusiei şi în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, peninsulă pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Valul de cereri se explică prin faptul că cetăţenii ucraineni sunt lipsiţi de drepturi fundamentale dacă nu au paşapoarte ruseşti în teritoriile ocupate de forţele ruse, potrivit Mediazona.

„Adesea ei nu primesc ajutor medical sau sprijin social fără un paşaport rusesc”, subliniază Mediazona, dând drept exemplu o familie care a fost adusă în Crimeea. Copilul lor s-a îmbolnăvit şi pentru a primi ajutor familia a avut nevoie de ajutor, potrivit unui voluntar.

Milioane de oameni au fost forţaţi să plece din Ucraina din cauza invaziei ruse, care a început pe 24 februarie. Circa 8 milioane de ucraineni s-au refugiat în ţări europene, potrivit Naţiunilor Unite, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, potrivit estimărilor oficiale ruse, circa 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat până acum pe teritoriul Rusiei.

Citește și:

A 288-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

LIVE UPDATE România egalează Thailanda în Cupa Davis. Urmează meciul decisiv

UPDATE: România a reușit să egaleze Thailanda. Scorul este acum 2 - 2. Urmează meciul decisiv. Nicholas David Ionel, cel mai bine clasat român la...

România, rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media UE

România înregistrează rate ale mortalității prin cancer cu 48% mai mari decât media Uniunii Europene în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și...
00:01:01

VIDEO: Incendiile de vegetație din Chile distrug peste 19.000 de hectare de terenuri

Guvernul chilian a declarat vineri (3 februarie) regiunea Biobio drept "catastrofă", alături de regiunea vecină Nuble. Declarația permite desfășurarea forțelor armate și prevede o mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă