24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 173: Garda Națională a Rusiei spune că a...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 173: Garda Națională a Rusiei spune că a reținut 50 de presupuși naționaliști ucraineni în sudul ocupat

Garda Națională a Rusiei spune că a reținut 50 de presupuși naționaliști ucraineni în sudul ocupat, într-o încercare clară de a prezenta Kremlinului eforturile lor de a înlătura rezistența subterană.

Garda Națională, care se ocupa de obicei de mitinguri de protest la domiciliu înainte de război, a declarat luni într-o declarație de presă că cele 50 de persoane neidentificate au fost reținute în regiunile Zaporizhzhia și Herson, iar unele dintre ele aveau depozite de arme cu două duzini de lansatoare de grenade, 12 sisteme portabile de rachete de suprafață, puști și muniție.

Autoritățile nu au spus dacă persoanele arestate se confruntă cu vreo acuzație, ci doar au spus că sunt „suspectați ca membri ai unor grupuri naționaliste ucrainene”.

Dezvăluirea vine a doua zi după ce autoritățile ucrainene au susținut că administrația de ocupație și-a mutat membrii cheie din Herson la Melitopol, mai adânc în spatele primelor linii, de teama atacurilor rusești. 

Separat, Volodymyr Zelensky, președintele ucrainean, a demis trei șefi regionali ai agenției de securitate SBU.

Doi șefi de spionaj din vestul Ucrainei și șeful SBU de la Kiev au fost demiși la o lună după ce  Zelensky l-a concediat pe șeful SBU pentru presupuse erori de securitate, inclusiv eșecul de a elimina colaboratorii ruși din rândurile din sudul Ucrainei.

Urmărește cele mai recente actualizări de mai jos.

ora 14:53

Rusia construiește „cuști” pentru a defila soldații ucraineni capturați în procesul spectacol de la Mariupol.

Luptătorii ucraineni capturați se confruntă cu defilarea în cuștile închisorii publice pe scena din marea sală a Filarmonicii Mariupol, în timpul unui „proces spectacol” anticipat al prizonierilor de război, relatează corespondentul The Telegraph.

Procesul prizonierilor Azov ar putea avea loc pe 24 august, de ziua independenței a Ucrainei, pentru a da rușilor aparența unei victorii după luni de eșecuri în regiunea Donbas de est.

Cuștile improvizate de detenție și procesul deschis planificat cresc riscul de execuții publice, despre care se spune că forțele ruse intenționează să distrugă moralul ucrainean.

ora 14:36

Rusia lasă 20.000 de soldați blocați în retragere tactică spre est

Rusia a început să-și retragă trupele peste un râu cheie pentru a scăpa de o contraofensivă ucraineană, au susținut ieri oficialii ucraineni.

Vitaly Kim, guvernatorul districtului Mykolayiv, a declarat că întregul personal de comandă rus se retrage de pe malul de vest al râului Nipro, care curge prin orașul ocupat Herson din sud-est.

Dacă va fi confirmat, acest lucru ar lăsa aproximativ 20.000 de soldați ruși sau mai mulți izolați de comandanții lor și tăiați de la liniile de aprovizionare de lângă râul de un kilometru, peste care principalele poduri din regiunea Herson au fost avariate de atacurile ucrainene.

ora 14:11

Tribunalul olandez va anunța hotărârea în procesul de crimă MH17 pe 17 noiembrie

Tribunalul olandez care se ocupă de procesul de omor a patru suspecți în doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei în 2014 a declarat că își va pronunța verdictul pe 17 noiembrie.

Procurorii spun că un singur inculpat ucrainean și trei ruși, care sunt toți în libertate, au ajutat la furnizarea unui sistem de rachete pe care separatiștii susținuți de ruși l-au folosit pentru a trage cu o rachetă în avion pe 17 iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise.

Procuratura cere pedepse pe viață pentru toți suspecții.

ora 13:18

Familiile germane trebuie să plătească o taxă anuală de 480 EUR 

Familia medie din Germania de patru persoane va plăti în jur de 480 EUR în plus pe an, sub o taxă pe prețul gazului.

Taxa este menită să distribuie costurile ridicate ale înlocuirii gazului rusesc între toți consumatorii finali din octombrie până în aprilie.

Aceasta a fost planificată de cabinetul german și a fost stabilită la 2,419 de cenți de euro pe kilowatt oră (kWh), potrivit Trading Hub Europe.

Mișcarea este o încercare de a ajuta Uniper și alți importatori să facă față creșterii prețurilor din cauza reducerii ofertei rusești.

ora 12:46

Soldații ucraineni continuă să călătorească în Marea Britanie pentru antrenament

12:04

Brittney Griner face apel la sentința pentru posesie de droguri

Brittney Griner  CREDIT: KIRILL KUDRYAVTSEV /AFP

Echipa de apărare a lui Brittney Griner, vedeta americană de baschet condamnată nouă ani de închisoare în Rusia pentru acuzații de droguri, a făcut apel împotriva condamnării sale pentru deținere și trafic de stupefiante, a declarat avocata ei, Maria Blagovolina, pentru Reuters.

Griner, care jucase pentru un club rusesc, a fost arestată pe un aeroport din Moscova pe 17 februarie, după ce în bagajele ei au fost găsite cartușe de vape infuzate cu canabis.

Ea a pledat vinovată de acuzații, dar a spus că a făcut o „greșeală sinceră” intrând în Rusia cu ulei de canabis, care este ilegal în țară. Ea a fost condamnată pe 4 august.

Guvernul SUA spune că Griner a fost reținută pe nedrept. S-a oferit să o schimbe cu Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.


Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia, informează eeas.europa.eu.

Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă de siguranţă în ceea ce priveşter situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convenîiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA.

Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicat. “Condamnăm ferm folosirea de către Rusia a dezinformării în tentativa de a-şi justifica acţiunile ilegale în Ucraina. Comunitatea internaţională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, menţionează cele 42 de naţiuni.

Semnatarele comunicatului sunt Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germanai, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi SUA, dar şi de Uniunea Europeană.

Citește și:

A 172-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Președinții PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, fac împreună o vizită în Japonia

Doi oficiali români de rang înalt, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fac, împreună, o vizită în Japonia. Marcel Ciolacu este președinte PSD și al Camerei...

Președinții PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, fac împreună o vizită în Japonia

Doi oficiali români de rang înalt, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fac, împreună, o vizită în Japonia. Marcel Ciolacu este președinte PSD și al Camerei...

Războiul Rusia – Ucraina. Patriarhul Moscovei susține că un rus care moare în Ucraina e iertat de toate păcatele

Dacă un militar rus moare în "operațiunea specială" din Ucraina, acest sacrificiu "spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut", susține patriarhul Moscovei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă