32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaOrbán afirmă că a făcut o înțelegere cu Stoltenberg. Ungaria nu va...

Orbán afirmă că a făcut o înțelegere cu Stoltenberg. Ungaria nu va trimite militari în Ucraina, nici în alte misiuni externe, nici nu va trimite arme sau bani

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, anunță că a făcut o înțelegere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, astfel ca Ungaria să nu participe la misiuni militare „în afara Ungariei”, aluzia fiind evident la o eventuală trimitere de trupe în Ucraina.

Șeful guvernului Ungariei, Viktor Orbán, a avut o întâlnire, la Budapesta, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în dimineața de 12 iunie 2024. În urma acestei întâlniri, premierul Ungariei a transmis, pe facebook, un anunț categoric. „Am convenit cu secretarul general al NATO. Nu trebuie să participăm la o operațiune militară în afara teritoriului Ungariei. Nu trimitem oameni, arme sau bani la război!”, a anunțat premierul Orbán.

Nu trimitem oameni, arme sau bani la război

Pe de altă parte, agențiile internaționale de presă susțin că între Orbán și Stoltenberg s-a încheiat, de fapt, un compromis. Deci și premierul Ungariei ar fi fost, oarecum, flexibil. Într-adevăr, Ungaria, deși este membru NATO, a primit acceptul să nu trimită militari la nicio misiune internațională sub mandatul NATO, deci nici chiar la o misiune în Ucraina. În schimb, premierul Orbán ar fi promis că Ungaria nu va bloca prin veto o eventuală decizie comună a NATO cu privire la trimiterea de trupe într-o misiune internațională.

Premierul Ungariei nu dezvăluie dacă NATO ar viza o misiune în Ucraina sau în ce altă țară. Cel mai probabil, misiunea ar fi în Ucraina, așa cum propunea, încă de acum câteva luni, președintele Franței, Emmanuel Macron.

O decizie pe acest subiect s-ar putea lua în Summit-ul NATO de la Washington, care se desfășoară luna viitoare.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă