25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLudovic Orban, despre mandatul de arestare CPI emis pentru Putin: "Criminalul a...

Ludovic Orban, despre mandatul de arestare CPI emis pentru Putin: „Criminalul a primit exact ce merita”

Deputatul Ludovic Orban, fost premier al României, salută inițiativa de a emite mandatul de arestare CPI pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ca urmare a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

„Criminalul a primit exact ce merita: mandat de arestare de la Curtea Penală Internationala. Practic, Putin nu mai poate sa se deplaseze în niciuna dintre cele 123 de țări care au ratificat tratatul pentru că va fi Arestat și Judecat pentru crime de război”, a subliniat Ludovic Orban într-un mesaj postat pe facebook.

Decizia CPI cu privire la președintele Rusiei a fost anunțată la data de 17 martie 2023. Simultan, CPI a emis un mandat de arestare și pe numele responsabilei pentru Drepturile Copilului din cadrul Biroului Președintelui Federației Ruse, Maria Alekseyevna Lvova-Belova. Putin și Belova sunt acuzați de „crima de război de deportare ilegală a populației (copii)”.

Federația Rusă nu recunoaște mandatul de arestare CPI

Curtea Penală Internațională (CPI) are sediul la Haga (Olanda). Rusia este una dintre țările care nu recunosc autoritatea CPI. Din acest motiv, ideea că președintele Putin ar putea fi arestat este extrem de improbabilă.

La data de 18 martie 2023, regimul Putin a aniversat nouă ani de la momentul în care Rusia a ocupat peninsula Crimeea. Kremlinul susține că Rusia a sărbătorit „a noua aniversare a reunificării” cu Crimeea. Ucraina și țările occidentale au avertizat Rusia că ocupația ei în Crimeea este ilegală.

De asemenea, în februarie 2023 s-a împlinit un an de la începerea actualului război în Ucraina.

Chiar la 18 martie 2023, președintele Putin a fost în vizită la Sevastopol, apoi la Mariupol. Seastopol este în Crimeea, pe țărmul Mării Negre. Mariupol este în regiunea Donețk din Ucraina, pe țărmul Mării Azov. La Mariupol, președintele Putin a fost însoțit de vicepremierul Rusiei, Marat Khusnullin.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă