4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDirectorul Centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie a fost eliberat luni

Directorul Centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie a fost eliberat luni

Directorul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Ihor Muraşov, arestat vineri de trupele ruse care deţin controlul asupra complexului atomoelectric, a fost eliberat luni, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

„Salut eliberarea lui Ihor Muraşov, directorul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie; am primit confirmarea că domnul Muraşov a fost eliberat şi s-a reunit cu familia”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), citat de cotidianul Le Monde, potrivit Ziarul Financiar.

Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie a fost eliberat după ce a fost arestat vineri într-o deplasare către orașul Enerhodar

Directorul Centralei nucleare Zaporojie fusese arestat vineri de o patrulă militară rusă, în timp ce se deplasa spre oraşul Enerhodar, aflat sub ocupaţie rusă.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a catalogat arestarea drept „act de terorism”.

Rusia a reținut doi angajați ai centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie

Rusia nu se dezminte și a reținut doi angajați ai centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, suspectați că ar fi transmis informații autorităților ucrainene.

Doi angajați ai centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, controlată de Rusia, au fost reținuți pentru că au transmis informații autorităților ucrainene, au anunțat miercuri Garda Națională a Rusiei și un oficial instalat de Rusia în regiune, relatează Reuters.

Într-un comunicat, Garda Națională a declarat că a împiedicat ceea ce a numit „acțiuni ilegale” care au amenințat securitatea centralei și a arestat doi angajați ai centralei nucleare, împreună cu o a treia persoană despre care a spus că a încălcat procedurile de acces la centrală și a colaborat cu forțele armate ucrainene, potrivit g4media.ro.

Rusia a reținut recent doi angajați ai centralei nucleare de la Zaporojie, un punct fierbinte al războiului ruso-ucrainean

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de trupele rusești în luna martie. Aceasta rămâne aproape de linia frontului și a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni, ceea ce a generat temeri privind un dezastru nuclear. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, miercuri, inspecții „urgente” ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala atomoelectrică Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, în condiţiile în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de o serie de atacuri.

„Sunt necesare în mod urgent inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Situaţia de acolo constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care amplifică riscurile de accident sau incident nuclear”, a declarat Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde, conform jurnalul.ro.

„Este urgent să autorizăm o inspecţie a experţilor AIEA şi să obţinem retragerea trupelor ruse” din acest complex nuclear, a insistat Jens Stoltenberg.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Majestatea Sa Custodele Coroanei Române și-a luat angajamentul ca Republica Moldova să urmeze calea României în NATO și în UE

La Seara Regală în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la București, ce a fost găzduită la Sala Tronului de la Palatul Regal, Majestatea Sa Custodele...

România caută soluții pentru securitatea la Marea Neagră la Ankara

România a fost constant preocupată să identifice soluții pentru a spori securitatea la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o...

Situație dificilă în Ucraina: În spitale se ia în considerare suspendarea operaţiilor care nu sunt esenţiale

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a transmis marţi că le-a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor care nu sunt esențiale, până când...
Ultima oră
Pe aceeași temă