22.3 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaAmnesty International consideră că deportarea ucrainenilor în Rusia este o crimă contra...

Amnesty International consideră că deportarea ucrainenilor în Rusia este o crimă contra umanității

Deportarea ucrainenilor în Rusia, organizată de regimul Putin, ar putea reprezenta o crimă contra umanității, avertizează organizația Amnesty International.

Este vorba de acțiunile desfășurate pe timpul războiului din Ucraina, care a început la 24 februarie 2022. Sub pretextul că protejează populația civilă, administrația provizorie instituită de regimul Putin în unele regiuni ale Ucrainei a mutat familii din Ucraina în regiuni din Rusia.

Aceste mutări s-au petrecut “prin încălcarea dreptului umanitar internaţional”, a avertizat organizația Amnesty. Una dintre problemele semnalate este că “au fost despărţiţi copii de familii”.

Crimă contra umanității și crimă de război

Cele mai multe cazuri de persoane mutate forțat au fost identificate de Amnesty în orașul Mariupol, de la Marea Azov. Acest oraș al Ucrainei a fost distrus de bombardamentele Rusiei în proporție de 90 la sută. În iunie 2022, Rusia a bombardat și clădirea teatrului din Mariupol, ucigând civili. Amnesty International a subliniat că atacul asupra teatrului a reprezentat o crimă de război.

Pentru Rusia, Mariupol a fost un obiectiv esențial, întrucât era portul Ucrainei la Marea Azov. Ultimul punct de rezistență ucraineană în Mariupol a fost cel din combinatul Azovstal. Și cu privire la luptătorii ucraineni supraviețuitori de la Azovstal, au existat suspiciuni că Rusia le-ar încălca drepturile cuvenite ca prizonieri de război.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rata inflației în lume și predicții pentru economia România

Lumea se confruntă cu inflații record. Țări precum Siria, Liban și Venezuela au o rată a inflației de 139, 269 și respectiv 436 la...
00:01:07

VIDEO: Rusia a declanșat cel mai mare atac cu drone duminică, de Ziua Kievului

Rusia a declanșat valuri de lovituri aeriene asupra Kievului în timpul nopții, iar oficialii au declarat că pare a fi cel mai mare atac...

Sondaj CURS: PSD domină autoritar, AUR se apropie de PNL

PSD ar câştiga fără probleme viitoarele alegeri, dar nu are majoritate absolută. Pentru a avea controlul, social democraţii au nevoie de alinaţa cu PNL...
Ultima oră
Pe aceeași temă