7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCriticul Kremlinului, Navalnîi, a fost sub supravegherea poliției înainte de a se...

Criticul Kremlinului, Navalnîi, a fost sub supravegherea poliției înainte de a se îmbolnăvi

polițiști păzesc spitalul Charite din Berlin unde este internat Navalnyi

FOTO: Polițiștii păzesc împrejurimile Complexului Spitalului Charite Mitte, unde liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi primește îngrijiri medicale, la Berlin, Germania 22 august 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch

Înainte de a se prăbuși într-un zbor în timpul unei călătorii în Siberia, Navalnîi a fost urmărit de ofițeri FSB în civil, iar mișcările sale au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV, se arată în raportul ziarului Moskovsky Komsomolets.

Navalnîi, un opozant de mult timp al președintelui Vladimir Putin și militant împotriva corupției, a fost transportat sâmbătă cu o ambulanță aeriană pentru tratament în Germania.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, se află în comă indusă de când a fost transportat din orașul siberian Omsk, încă nu sunt vești de la spitalul Charite din Berlin cu privire la starea sa.

Echipa sa urma să găzduiască duminică seară o informare prin Intermediul YouTube pentru a discuta despre “tot ceea ce știm până acum despre otrăvirea lui Alexei”, dar ulterior au anulat-o spunând că nu sunt pregătiți, a scris pe Twitter secretarul de presă Kira Yarmysh și șeful de campanie, Leonid Volkov.

Citând surse din serviciile de securitate, Komsomolets Moskovsky a descris cronologia călătoriei sale înainte de a se îmbolnăvi, numărul de camere pe care echipa sa le-a rezervat într-un hotel local și faptul că Navalnîi a ales să nu doarmă în camera rezervată pe numele său.

Un apartament închiriat pentru el de unul dintre susținătorii săi a fost descoperit de camerele de supraveghere ale poliției, a informat ziarul, când un pachet de sushi a fost comandat la adresa unuia dintre susținătorii lui Navalnîi.

“Amploarea supravegherii nu mă surprinde deloc, am fost perfect conștienți de ea înainte”, a scris Yarmysh pe Twitter.

“Ceea ce este surprinzător, cu toate acestea, este că (surse ale serviciilor de securitate) nu se feresc să descrie aceste aspecte.”

În raportul său, ziarul Moskovsky Komsomolets a citat surse de securitate care afirmă că supravegherea mișcărilor lui Navalnîi nu a dezvăluit contacte suspecte care ar putea avea legătură cu starea sa.

Serviciile de securitate cred că dacă Navalnîi a fost otrăvit, incidentul a avut loc fie în aeroport, fie în avion, a scris ziarul.

Cu toate acestea, ziarul a declarat că încă așteaptă rezultatele testelor de laborator ale probelor prelevate de poliție din toate locurile vizitate de Navalnîi și echipa sa în călătoria lor, inclusiv mostre de aer.

Rezultatele inițiale sunt așteptate luni, rezultatele testelor pentru materialul radioactiv urmând să aibă loc la sfârșitul săptămânii, se afirma în document. Acesta nu a spus dacă acestea vor fi făcute publice sau nu.

Medicii de la spitalul din Omsk unde Navalnîi a fost tratat înainte de evacuarea sa în Germania au declarat că nu cred că a fost otrăvit. L-au diagnosticat cu o boală metabolică care ar fi putut fi cauzată de scăderea glicemiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că încă nu este clar ce l-a făcut pe Navalnîi să se îmbolnăvească. El a spus anterior că orice otrăvire va trebui confirmată prin teste de laborator și că medicii fac tot ce pot pentru a-l ajuta pe Navalnîi.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă