Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fraudă majoră cu documente originale, furt de identitate

Criminali, teroriști și spioni folosesc pașapoarte ungare pentru a intra în SUA

Autoritățile americane au descoperit un sistem de fraudă masivă cu pașapoarte din Ungaria care a permis unor zeci de cetățeni străini să intre în SUA sub falsă identitate, o violare a securității naționale.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

14.05.2018 - 23:26

 
Circa 700 de persoane au obținut în mod fraudulos pașapoarte ungare autentice și au preluat identitatea deținătorilor pașapoartelor originale, potrivit unui document al securității interne, obținut de Washington Post. 

Din acest grup, cel puțin 85 au încercat să intre în SUA și 65 au reușit, în cadrul programului american de exceptare de viză.

30 au rămas în SUA în pofida eforturilor Departamentului pentru Securitate Națională de a-i găsi și expulza. Experții americani au declarat că utilizarea frauduloasă a pașapoartelor autentice constituie o amenințare serioasă pentru Statele Unite și alte țări.

   

    Pretexte false de intrare

 

„Riscul cel mai evident aici este că persoanele care vin în SUA au un motiv de a-și disimula identitatea. Riscurile cele mai curente sunt contrabanda de droguri, crima organizată și imigrația clandestină”, declară Stewart Baker, un fost înalt responsabil însărcinat cu amenințările transnaționale în Europa și Orientul Mijlociu.

El a mai subliniat că „de asemenea, o organizație teroristă bine organizată ca ISIS sau Al Qaeda poate cumpăra astfel de documente, sau spioni ruși pe care noi i-am expulzat ar putea zbura spre Ucraina să cumpere un pașaport ungar și să revină în SUA”.

Potrivit responsabililor Departamentului securității interne, criminalii au obținut pașapoarte autentice exploatând un program al Guvernului de la Budapesta care permite ungurilor ce trăiesc în străinătate să obțină cetățenia în mod accelerat.

Măsură introdusă în 2011 de premierul maghiar Viktor Orban, care a susținut importanța de a se conecta cu diaspora maghiară dispersată în Europa după primul și al doilea război mondial.

Cetățenii din Ungaria, membră a UE, pot călători fără viză în SUA, ceea ce face cetățenia atrăgătoare pentru ungurii care trăiesc în alte țări ce nu beneficiază de acest regim, ca Rusia și Ucraina. După 2011, peste un milion de persoane au obținut cetățenia ungară în cadrul programului și criminalii au intrat în posesia unor pașapoarte aparținând noilor cetățeni pe care le-au vândut unor „clienți” pentru a călători în diverse țări sub pretexte false.

    Ungaria poate fi exceptată de la regimul liber de viză

Diferendul asupra regimului pașapoartelor, în paralel cu îngrijorările persistente asupra democrației în Ungaria, a continuat să tensioneze relațiile dintre Washington și Budapesta.

În octombrie, SUA au trimis un avertisment Ungariei, retrogradând statutul asupra programului de exceptare de viză la „provizoriu”. În pofida acestui avertisment, persistă grave lacune în sistemul pașapoartelor ungare.

Luna trecută, înalți responsabili ai Departamentului securității interne s-au deplasat la Budapesta și au avertizat că țara ar putea fi suspendată sau expulzată din programul de renunțare la viză dacă vulnerabilitățile nu sunt corijate.

Guvernul ungar apără sistemul, dar autoritățile au recunoscut abuzuri. Wess Mitchell, diplomat american în Europa, a declarat că, deși Ungaria are un „drept suveran” de a determina legile sale asupra cetățeniei, procesul obținerii pașapoartelor este „de interes internațional, în special în ce privește securitatea frontierelor noastre”.  

 

Comentarii