6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCrește amenințarea jihadistă asupra Europei

Crește amenințarea jihadistă asupra Europei

Un caz particular, semnalat adiacent raportului JTIC, îl reprezintă Rusia. Kremlinul pretinde că  civilii care acționează în Siria nu fac parte din componenta militară rusească. Ca răspuns la un raport al serviciilor secrete israeliene, care arăta că peste 200 de cetățeni ruși au fost uciși în recenta ofensivă americană asupra milițiilor șiite susținute de Iran din Deir el-Zor, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu are cunoștință de asemenea cazuaități, dar sigur nu făceau parte din forțele rusești.

   Atacul dronelor

În raportul  JTIC se arată că zeci de jihadişti urmează să se întoarcă în Regatul Unit şi pe continent, iar aceștia sunt antrenați suficient pentru a comite acțiuni teroriste. Aceștia știu să transforme dronele pentru uz civil în arme și să obțină dispozitive explozive improvizate.

„Combatanţi străini care se întorc în Europa vin cu competenţe critice care vor ajuta un număr tot mai mare de reţele operaţionale islamiste să comită atacuri mai complexe”, subliniază autorul raportului, Otso Iho. Aceste competenţe includ construirea unor dispozitive improvizate cu forță mare de distrugere, cum au învăţat în Irak şi Siria, unde au comis numeroase atentate de acest fel. De asemenea, au învățat să folosească arme de asalt, alte tipuri de armament și tehnologii noi, precum dronele.

Atacurile de anul trecut de pe teritoriul european au implicat arme de slabă capacitate, însă  folosirea cu succes de către militanţi islamişti a dronelor sau maşinilor-capcană ar marca o creştere notabilă a nivelului ameninţării, se arată în raport.

Jihadiștii ISIS au găsit modalităţi de a transforma tehnologie din comerţ, disponibilă pe Amazon sau la un magazin pe stradă , în arme eficiente şi letale.

Grupuri de monitorizare a utilizării tot mai ample a dronelor avertizează că probabil este o chestiune de timp până când terorişti vor încerca să folosească o dronă înarmată într-un atac împotriva Occidentului.

„Este clar că această tehnologie poate traversa frontiere şi reprezintă o ameninţare în afara zonelor de conflict, aşadar este necesar să luăm cu toţii în serios acest lucru”, a declarat Chris Woods, directorul Air Wars, un grup independent care monitorizează conflictul din Irak şi Siria, 

În afară de ameninţarea imediată şi directă la adresa securităţii pe care o reprezintă întoarcerea luptătorilor străini, în raport se conchide că ar putea să apară riscuri importante în urma potenţialului de activare la un alt nivel a unor reţele islamiste deja existente în Europa.

Combatanţii străini care s-au întors nu au sporit în mod semnificativ, pentru moment, nivelul ameninţării teroriste, însă „numărul atacurilor inspirate sau comise de ISIS continuă să crească”.

    Jihadiștii „buni”

Gruparea libaneză Hezbollah, care acționează în Siria și Irak, și milițiile șiite sponsorizate de Iran, unele acuzate de comiterea unor masacre asupra populației civile din Irak, sunt considerate de occidentali organizații teroriste, exportate pe fronturile jihadiste. Acestea acționează în Siria în sprijinul regimului Assad și, inevitabil, cooperează cu forțele rusești prezente în număr mare, de aceea Moscova evită să folosească termenul de „teroriști” la adresa lor. Pentru a se pune la adăpost de viitoare acuzații de colaborare cu jihadiștii, Kremlinul a inventat o metodă: o companie „privată”, Wagner, care nici nu are sediul în Rusia, dar care angajează numai cetățeni ruși, foști militari și specialiști în domeniul militar, pentru a-i trimite ca mercenari pe frontul sirian.

Conform raportului serviciilor secrete israeliene, peste 200 dintre aceștia, care construiau un pod mobil peste Eufrat, pentru a trece milițiile șiite, au fost uciși în atacul forțelor americane în Deir el-Zor, la 8 februarie. De aceștia nu a auzit Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, deși răniții în acea ofensivă au fost transportați la un spital din Moscova.

  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă