Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Coreea de Sud și Japonia, soluționare întârziată la problema „femeilor de reconfortare”

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a declarat joi că acordul încheiat cu Tokyo în 2015 asupra "femeilor de reconfortare" nu a soluţionat contenciosul bilateral istoric cu privire la aceste sclave sexuale ale armatei imperiale nipone, relatează AFP, citată de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.12.2017 - 13:20

Această chestiune afectează relaţiile bilaterale de decenii, în timp ce mulţi sud-coreeni o consideră un simbol al abuzurilor şi violenţelor comise de Japonia în timpul dominaţiei sale coloniale din 1910 până în 1945.

Majoritatea istoricilor estimează că până la 200.000 de femei, mai ales coreene dar şi chinezoaice, indoneziene şi din alte ţări asiatice, au fost înrolate cu forţa în bordelurile armatei imperiale.

În decembrie 2015, Coreea de Sud şi Japonia au ajuns la un acord "definitiv şi ireversibil" în virtutea căruia Japonia oferea "scuze sincere" şi plătea un miliard de yeni (7,5 milioane de euro) despăgubiri unei fundaţii pentru a ajuta puţinele "femei de reconfortare" sud-coreene rămase încă în viaţă. Dar acest acord, încheiat de guvernul conservator al fostei preşedinte ulterior destituite Park Geun-Hye, a fost criticat de o parte a opoziţiei sud-coreene. Actualul preşedinte de centru-stânga s-a angajat în timpul campaniei sale să îl reevalueze. Echipa specială însărcinată să îl studieze a concluzionat miercuri că acordul a fost încheiat în grabă.

"A fost confirmat faptul că acordul din 2015 (...) este foarte imperfect", a declarat preşedintele într-un comunicat difuzat joi.

"Deşi a fost oficial aprobat de liderii ambelor ţări, vreau să subliniez că acordul nu rezolvă problema +femeilor de reconfortare+", a adăugat el.

Deşi "regretabile", dezvăluirile echipei speciale sunt "inevitabile", a adăugat preşedintele, ordonând administraţiei sale să "ia măsuri cât mai repede", fără a oferi detalii.

Miercuri, ministrul sud-coreean de externe Kang Kyung-wha şi-a cerut scuze pentru acord, considerându-l "ofensator" pentru victime şi estimând că nu "reflectă" opinia lor.

Nici ea şi nici preşedintele nu au mers atât de departe încât să anunţe că ţara lor iese din acest acord.

Posibila sa denunţare de către Seul ar avea consecinţe asupra relaţiei cu Japonia, într-un moment în care cei doi aliaţi ai Statelor Unite fac front comun în faţa programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

Japonia a cerut miercuri Coreii de Sud să respecte acordul din 2015.

Comentarii

loading...