Coreea de Nord continuă construcția de rachete nucleare, potrivit serviciilor americane

Construcția de rachete balistice intercontinentale continuă în Coreea de Nord, par să indice noi informații obținute de servicii secrete din Statele Unite, citate de „Washington Post”.

Mihai Cernea 0 comentarii

Actualizat: 31.07.2018 - 17:48

Spioni americani rămași sub anonimat au dezvăluit jurnaliștilor de la Washington Post că regimul lui Kim Jong-un continuă construcția de rachete intercontinentale balistice chiar lângă Phenian, la uzina Sanumdong. Fabrica în cauză este cunoscută ca fiind locul în care au fost produse rachetele Hwasong-15, primele dizpozitive nucleare nord-coreene capabile să atingă Statele Unite.

Potrivit Reuters, există imagini din satelit care arată autovehicule active în incinta complexului industrial menționat, dar nu confirmă dovezi pentru construcția de rachete. Nici Washington Post nu susține că informații prezentate de oficialii americani ar indica o expansiune a capacităților nucleare nord-coreene, cât o continuare a activității raportate în trecut. Donald Trump declarase la finalul întrevederii bilaterale cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un că Phenianul nu mai este „o amenințare nucleară”.

Recent, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat în cadrul unor audieri în fața Senatului american că, într-adevăr, există suspiciuni că țara lui Kim Jong-un încă produce material folosit în construcția de arme nucleare. Serviciile de informații din Statele Unite bănuiesc că cel puțin o fabrică de îmbogățire a uraniului este în uz.

Există și vești bune pentru administrația Trump, conform surselor citate de Washington Post - o rampă de lansare din baza Sohae, pe coasta de vest a Coreei de Nord, este demontată de muncitori nord-coreeni, una din promisiunile făcute președintelui Trump în Singapore.

 

Comentarii