Convorbire telefonică Serghei Lavrov – Rex Tillerson pe tema programului nuclear nord-coreean

Convorbire telefonică Serghei Lavrov – Rex Tillerson pe tema programului nuclear nord-coreean

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Rex Tillerson, au avut marţi o convorbire telefonică pe tema programului nuclear nord-coreean, convenind importanţa trecerii la o etapă de negociere.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

26.12.2017 - 23:09

"Cele două părţi împărtăşesc opinia că programul nord-coreean de rachete nucleare este contrar cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU. S-a subliniat că este necesară trecerea cât mai rapidă de la un limbaj al sancţiunilor la un proces de negociere", a indicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Lavrov a "subliniat din nou că este inadmisibil să fie exacerbate tensiunile din jurul Peninsulei Coreene prin retorica agresivă a Washingtonului faţă de Phenian şi prin sporirea pregătirilor militare în regiune", a adăugat respectiva sursă, precizând că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Washingtonului.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate, graţie susţinerii Chinei, o rezoluţie ce impune noi sancţiuni la adresa Coreei de Nord, în special restricţii la importurile de petrol, cruciale pentru programele sale balistic şi nuclear. Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că "va distruge total" Coreea de Nord în caz de atac asupra SUA, în timp ce Phenianul afirmă că trebuie să fie acceptat ca o putere nucleară de către comunitatea internaţională.

Coreea de Nord a calificat duminică noile sancţiuni ale ONU drept "un act de război". Moscova a chemat la organizarea de discuţii între Coreea de Nord şi Statele Unite, avertizând asupra "riscului unei escaladări care să scape de sub control".

Comentarii