Congresul American a început dezbaterea pentru destituirea lui Trump

Camera Reprezentanţilor dezbate miercuri o nouă inculpare a lui Donald Trump, care ar putea intra în istorie ca singurul preşedinte care a fost supus de două ori într-un singur mandat ”impeachment”-ului, relatează AFP.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

13.01.2021 - 23:09

Militari din cadrul Gărzii Naţionale apar în imagini dormind sau odihnindu-se pe jos, în Congres, cu arma alături, mobilizaţi să împiedice eventuale noi violenţe la Capitoliu, la o săptămână după incidentele sângeroase, soldate cu cinci morţi.

Lidera democraților din Congres, Nancy Pelosi, a spus că Donald Trump este „un pericol evident şi imediat'' pentru SUA şi el „trebuie să plece''. "Preşedintele SUA a incitat la această insurecţie, la această rebeliune armată", a explicat ea cu referire la asaltul împotriva Capitoliului care a avut loc pe 6 ianuarie. "El trebuie să plece, el este un pericol evident şi imediat împotriva naţiunii pe care o iubim cu toţii", a spus Pelosi.

„Scopul vostru a fost mereu de a-l ataca pe preşedinte, nu contează motivul. Este o obsesie", a replicat congresmanul republican Jim Jordan, unul dintre fidelii lui Trump. 

La rândul său, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a spus că o punere sub acuzare a lui Donald Trump cu o săptămână înainte de încheierea mandatului său ar fi "o eroare", dar liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a afirmat miercuri că nu a luat o decizie finală în legătură cu votul său.
„Nu am luat o decizie finală cu privire la modul în care voi vota", a spus McConnell într-un mesaj către colegii săi republicani, adăugând că va asculta argumentele legale prezentate Senatului după ce Camera Reprezentanţilor va vota pentru destituirea lui Trump.

Între timp, și preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a lansat un apel la calm către ''toţi americanii'', în condiţiile în care se aşteaptă noi manifestaţii.

„Vă cer: fără violenţă, fără delicte, fără vandalism", a scris Donald Trump într-un scurt comunicat. "Nu aceasta reprezentăm noi şi nu aceasta reprezintă America. Îi chem pe TOŢI americanii să ajute la aplanarea tensiunilor. Vă mulţumesc", a mai scris Trump.

Comentarii