Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Israelul nu va aștepta să vadă rachetele lansate asupra țării

Confruntare iminentă între Israel și Iran. „Planul alternativ” al Occidentului pentru Siria!

Pentagonul este preocupat de „un atac al Iranului asupra Israelului dinspre Siria în zilele următoare”, iar secretarul american al Apărării, James Mattis, prevede că o confruntare Israel-Iran este inevitabilă.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 28.04.2018 - 15:45

 „O confruntare între Israel și Iran în Siria a devenit foarte probabilă. Pot să văd cum va începe, dar nu sunt sigur când și unde.”

Declarația secretarului american al Apărării, James Mattis, în fața Comitetului senatorial pentru Armată, a fost făcută după o întrevedere cu ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, la Washington, la două zile după vizita în Israel a șefului Comandamentului Central al SUA, generalul Joseph Votel, prima la un asemenea nivel. Oficial, nu s-a dat publicității care a fost agenda de lucru, dar se presupune că a fost vorba de retragerea trupelor americane din Siria. Lieberman s-a întâlnit la Washington cu Mattis, cu consilierul de securitate națională John Bolton, cu alți oficiali militari și cu membrii Comitetului senatorial pentru Apărare.

„Iranul continuă să transporte arme avansate spre Hezbollah, în Siria, iar Israelul nu va aștepta să vadă rachetele lansate asupra țării. Sperăm că Iranul se va retrage!”, a subliniat Mattis.

    Portavionul USS Harry Truman este în alertă

„În acest moment nu ne retragem din Siria. Continuăm lupta, o vom extinde și aducem mai mult sprijin regional. Veți vedea o creștere a operațiunilor în partea irakiană a frontierei, iar trupele franceze le-au întărit pe ale noastre cu forțe speciale în ultimele două săptămâni”, a precizat Mattis

Concomitent cu declarațiile lui Mattis, Pentagonul a dezvăluit că monitorizează prin avioane de recunoaștere, drone și sateliți cum Iranul transportă în Siria sisteme antiaeriene și rachete balistice fiind preocupat de „un atac asupra Israelului dinspre Siria în zilele următoare”.

Tot din motivul iminenței unui atac asupra Israelului, portavionul USS Harry Truman, aflat pe coasta opusă Siriei, a intrat în stare de alertă.

Imediat ce președintele SUA a avut o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel, Trump a declarat, la conferința comună de presă, că se va asigura că Iranul nu va avea arme nucleare. „Puteți paria pe asta!”, a subliniat Trump, adăugând că „regimul criminal de la Teheran nu trebuie lăsat să profite de pe urma succesul militar al aliaților asupra ISIS”.

După toate aceste declarații și mișcări militare privind Siria, Rusia a convocat o întâlnire de urgență la Moscova, cu Turcia și Iranul, la 28 aprilie, premergătoare celei anunțate pentru 14 mai, la Astana.

În cadrul întâlnirii trilaterale, se arată într-un comunicat al Kremlinului, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avut reuniuni bilaterale, știut fiind că Turcia și Iranul nu au puncte comune privind strategia pentru Siria.

După întâlnire, ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că o soluție militară pentru Siria ar fi ilegală și că trebuie să se lucreze la o soluție politică, în folosul poporului sirian.

Jabhat al-Nusra a acceptat o încetare a focului în provincia Idlib, nordul Siriei, în fața unităților siriene reunite ca Frontul Sirian de Eliberare, susținut de Ankara.

Însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia, Iran și Turcia „ar trebui să ajute guvernul sirian să curețe țara de teroriști”. Iar în privința acordului nuclear cu Iranul, Rusia se declară pentru inviolabilitatea acestuia, „ca bază pentru alte contacte”.

     Occidentul vrea nordul Siriei liber de Assad

Washington-ul și aliații europeni discută un proiect sirian alternativ pentru a restrânge rolul Rusiei și Iranul în negocierile pentru Siria, acestea susținând regimul criminal al lui Bashar al-Assad. 

Acest plan a fost discutat de președintele Trump și Emmanuel Macron în timpul vizitei de stat. SUA dorește implicarea unor state arabe, ca Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, în operațiuni pregătite de SUA și Franța.

În linii generale, toate țările care sunt împotriva regimului Assad vor asigura libertatea nordului Siriei, întoarcerea refugiaților și injectarea de fonduri masive pentru reconstrucție.

Astfel, aliaților lui Assad, Rusia și Iranul, care au investit masiv în susținerea regimului, le revine sarcina găsească fonduri și să investească pentru reconstrucție în zonele controlate de Damasc.Comentarii

loading...