10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalConcesiile Gazprom pentru clienții din Uniunea Europeană

Concesiile Gazprom pentru clienții din Uniunea Europeană

Concesiile făcute de compania rusă Gazprom i-ar putea permite să evite o amendă care poate ajunge la 10% din cifra sa globală de afaceri, arată Reuters. 

Afacerea antitrust dintre Bruxelles și Gazprom se adaugă relației dificile între Europa și Rusia, după intervențiile acesteia în Ucraina, în Siria și recent, în urma atacului cu un agent neurotoxic fabricat în laboratoare sovietice, asupra unui fost agent rus rezident în Marea Britanie care a antrenat expulzarea de diplomați de ambele tabere.

Anul trecut, Gazprom, care furnizează o treime din gazul necesar UE, a propus o unificare a prețurilor de referință de pe piața europeană occidentală și cele frontaliere. Asta pentru a răspunde plângerilor privind prețul excesiv în Bulgaria, în cele trei țări baltice și în Polonia, comparativ cu cel din Germania, din cauza politicii Gazprom constând în contracte indexate pe mai multe decenii.

Ca o concesie importantă, compania rusească a promis suprimarea tuturor restricțiilor contractuale care împiedicau clienții să revândă gazul său și să lase operatorul rețelei bulgare de transport să preia fluxul de gaz al țărilor din Balcani spre Grecia.

Și va abandona cererea sa de daune-interese de 70 milioane dolari de la partenerul bulgar BEH ca urmare a anulării în 2014 a proiectului gazoductului South Stream, ce ar fi transportat gazul rusesc pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, spre Europa Centrală.

Gazprom a modificat propunerea sa inițială după reacțiile negative ale țărilor și clienților săi din UE, dar principalele elemente rămân neschimbate.

Revizuirile au fost în principal de ordin tehnic, cum ar fi scăderea cheltuielilor de întreținere facturate de Gazprom, ceea ce ar permite clienților să economisească milioane de euro. Concesiile se vor aplica timp de opt ani și vor fi supravegheate de o firmă fiduciară.   

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă