11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalComisia Europeană sare în apărarea lui Soros

Comisia Europeană sare în apărarea lui Soros

Timmermans apreciază că ”democraţia are de suferit” atunci când o organizaţie neguvernamentală trebuie să renunţe la activităţile sale din cauza ameninţărilor. ”Este regretabil faptul că o organizaţie a societăţii civile, precum Fundaţia pentru o Societate Deschisă (Open Society) îşi închide porţile într-o ţară membră a UE”, a reacţionat Timmermans într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, după anunţul transferului de la Budapesta la Berlin a acestei fundaţii, care finanţează numeroase organizaţii neguvernamentale în Ungaria şi în lume.

”De fiecare dată când o organizaţie a societăţii civile care ajută la construirea democraţiilor dinamice şi tolerante este ameninţată şi simte că nu-şi mai poate face munca, democraţia are de suferit”, a adăugat nr. 2 al executivului european.

Fundaţia pentru o Societate Deschisă s-a exprimat în termeni severi marţi faţă de autorităţile ungare pentru ostilitatea crescândă cu care se confruntă de mai mult de un an în această ţară.

Responsabili ai fundaţiei au declarat că se confruntă cu un ”mediu politic şi juridic din în ce în ce mai represiv în Ungaria” şi consideră că este ”imposibil de protejat securitatea operaţiunilor şi a personalului de amestecul arbitrar al guvernului”.

Miliardarul american George Soros, în vârstă de 87 de ani, şi-a început activitatea filantropică în 1984, sub regimul comunist, în Ungaria, unde s-a născut şi de unde s-a exilat în 1946 după ce a scăpat de nazism.

 

În perioada premergătoare alegerilor legislative din 8 aprilie, premierul ungar Viktor Orban, fost disident anticomunist, care a beneficiat de o bursă Soros, l-a atacat pe omul de afaceri, ridicându-l la rangul de inamicul nr.1 al ţării. Între altele, Orban îl acuză pe George Soros că doreşte să inunde Ungaria şi Europa cu imigranţi prin organizaţiile pe care le finanţează.

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă