15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalComisia Europeană, propunere nouă de buget pentru lupta cu efectele COVID-19 asupra...

Comisia Europeană, propunere nouă de buget pentru lupta cu efectele COVID-19 asupra economiei

În urmă cu peste o lună, la 21 februarie, liderii celor 27 de ţări ale UE au eşuat să ajungă la o înţelegere asupra bugetului Uniunii în următorii şapte ani (între 2021 şi 2027), atât în ce priveşte valoarea lui totală, cât şi repartiţia cheltuielilor (de la agricultură la domeniul digital, de la apărare la migraţie), informează Agerpres. 

Discuţiile urmau să continue, dar între timp pandemia de coronavirus s-a răspândit în Europa, care totalizează în prezent două treimi din decesele la nivel mondial – 21.334 de morţi pentru 351.877 cazuri -, bulversând priorităţile liderilor Uniunii.

“Pentru asigurarea relansării economice, Comisia va propune schimbări în proiectul de buget multianual pentru a face faţă consecinţelor crizei coronavirusului”, a afirmat Ursula von der Leyen într-un comunicat.

“Acesta va include un plan de relansare care va garanta menţinerea coeziunii în cadrul Uniunii prin solidaritate şi responsabilitate”, a adăugat ea.

“În situaţia actuală, preşedinta nu exclude nicio opţiune în limitele tratatului”, potrivit comunicatului Comisiei.

Joi, în cursul unui summit prin videoconferinţă, cei 27 de lideri al ţărilor din UE nu au reuşit să se înţeleagă asupra unei riposte economice comune puternice în faţa crizei sanitare fără precedent care foarte probabil va arunca Europa şi lumea întreagă în recesiune în acest an.

După summit, cei 27 de şefi de stat sau de guvern au dat un termen de două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru a face propuneri şi a găsi o soluţie adecvată la urgenţa gravă în care se află toate ţările.

“Comisia va participa la aceste discuţii şi este pregătită să îşi ofere ajutorul, dacă este sprijinită de zona euro”, a explicat Ursula von der Leyen.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă