Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cine se află în spatele atacului asupra lui Serghei Skripal?

Un chimist rus care a contribuit la crearea neurotoxinei folosite pentru a otrăvi un fost spion rus în sudul Angliei a spus că doar Guvernul de la Moscova ar putea să fie în spatele atacului, informează Reuters.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2018 - 13:48

Vil Mirzayanov, în vârstă de 83 de ani, a declarat că este convins că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil, având în vedere că Rusia controlează cu stricteţe rezervele de Novichok şi că dezvoltarea neurotoxinei implică un proces prea complicat pentru un cetăţean obişnuit.

„Faptul că neagă Kremlinul nu înseamnă nimic, asta fac toţi criminalii”, a spus Mirzayanov într-un interviu la casa sa din Princeton, New Jersey, unde locuieşte în exil de peste 20 de ani.

Mirzayanov a spus că a petrecut mai mulţi ani testând şi îmbunătăţind Novichok, numele dat unui grup de arme chimice pe care Rusia le-a creat în secret în ultimele stagii ale Războiului Rece. Novichok este de zece ori mai puternică decât neurotoxina VX, cea folosită pentru a-l asasina pe fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Programul ruşilor a produs mai multe tone de Novichok. „Novichok a fost inventat şi studiat doar în Rusia. Nimeni nu ştia de acest lucru”, a spus Mirzayanov.

La începutul anilor '90, pe măsură ce ţările începeau să semneze Convenţia Armelor Chimice, un tratat care avea ca scop prevenirea dezvoltării şi folosirii armelor chimice, Mirzayanov era nemulţumit că Rusia ascundea Novichok. El a fost concediat şi trimis la închisoare după ce a scris despre noua generaţie de arme chimice într-un articol, dar acuzaţiile au fost retrase în urma presiunilor venite din Vest. Mirzayanov s-a mutat apoi în Statele Unite, unde a publicat o carte în care a vorbit despre tot ce ştia în legătură cu programul de arme chimice al Rusiei de pe vremea Războiului Rece.

Comentarii

loading...