15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalChina: Un tratat secret pentru folosirea bazelor navale din Cambodgia

China: Un tratat secret pentru folosirea bazelor navale din Cambodgia

Conform acordului, care a fost încheiat în primăvară, dar nu a fost făcut public, China are acces exclusiv la o parte din baza navală cambodgiană Ream din Golful Thailandei, susţin surse americane şi aliate ale publicaţiei citate.

Aranjamentul sporeşte capacitatea Chinei de a-şi susţine revendicările teritoriale şi economice disputate în Marea Chinei de Sud şi constituie o provocare pentru aliaţii Statelor Unite din sud-estul Asiei.

Oficiali chinezi şi cambodgieni au dezminţit existenţa acordului, precizează Wall Street Journal.

Departamentul de Stat american a cerut Cambodgiei să respingă o astfel de înţelegere, arătând într-o declaraţie că ţara are “un angajament constituţional faţă de popor de a duce o politică externă independentă”.

“Suntem îngrijoraţi că orice paşi ai guvernului cambodgian de a invita o prezenţă militară străină în Cambodgia ar ameninţa coerenţa şi importanţa Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) pentru coordonarea evoluţiilor regionale şi ar perturba pacea şi stabilitatea în sud-estul Asiei”, arată declaraţia.

Luna aceasta, Departamentul Apărării Statelor Unite a sugerat, într-o scrisoare către autorităţile de la Phnom Penh, că Beijingul ar putea încerca să obţină o poziţie militară în Cambodgia. Scrisoarea cere explicaţii privind motivele pentru care Cambodgia a refuzat oferta de reparare a unei baze navale.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă