15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina îndeamnă Israelul la reţinere, la o zi după violenţele din Fâşia...

China îndeamnă Israelul la reţinere, la o zi după violenţele din Fâşia Gaza

“Îndemnăm părţile palestiniană şi israeliană, dar mai ales Israelul, să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o escaladare a tensiunilor”, a declarat Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China.

Consiliul de Securitate al ONU, din care China face parte, urmează să se reunească marţi pentru a dezbate aceste incidente survenite la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza. Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă din conflictul israeliano-palestinian din 2014 până în prezent.

Conducerea palestiniană a vorbit despre un “masacru”, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a justificat utilizarea de forţă prin dreptul Israelului de a-şi apăra frontierele împotriva acţiunilor “teroriste” ale mişcării islamiste Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza şi împotriva căruia Israelul a purtat trei războaie, începând din 2008.

Aceste evenimente au suscitat o profundă îngrijorare pe plan internaţional. Turcia şi Africa de Sud au decis să-şi recheme ambasadorii din Israel, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a “condamnat violenţele forţelor armate israeliene împotriva manifestanţilor”.

Tirurile armatei israeliene au ucis 109 de palestinieni de la demararea, la 30 martie, a “Marşului întoarcerii”, în timpul căruia mii de locuitori din Fâşia Gaza se adună cu regularitate de-a lungul barierei de securitate dintre Israel şi enclava palestiniană.

Această cifră ar putea să crească, pentru că o nouă mobilizare urmează să aibă loc lângă frontieră marţi, zi în care palestinienii comemorează “Nakba”, “Catastrofa” pe care a reprezentat-o, potrivit lor, înfiinţarea statului Israel în 1948 şi care s-a soldat cu exodul a sute de mii dintre ei.

Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către preşedintele american Donald Trump, concretizată prin transferarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, constituie o ruptură cu deceniile de diplomaţie americană şi consens internaţional.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...
Ultima oră
Pe aceeași temă