10.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalChina ar fi încheiat un acord cu Vaticanul în privința numirilor episcopilor....

China ar fi încheiat un acord cu Vaticanul în privința numirilor episcopilor. Vaticanul neagă

Negocierile au ajuns în ‘etapele finale’ şi dacă totul merge bine un acord ar putea fi semnat până la sfârşitul acestei luni, a afirmat episcopul Guo Jincai, secretar general al Conferinţei episcopilor Bisericii Catolice în China, conduse de guvern, menţionează Global Times. Acordul ar urma să abordeze problema numirilor episcopilor, ‘precum şi probleme de interes comun pentru Beijing şi Sfântul Scaun, cum ar fi promovarea păcii mondiale’, a spus Monseniorul Guo Jincai.

Semnarea unui acord istoric între China şi Vatican ‘nu este iminentă’, a reacţionat după această relatare directorul biroului de presă al Vaticanului, Greg Burke, potrivit unui comunicat. ‘ Pot să afirm că nu este iminentă nicio semnare a unui acord între Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză’, a precizat Greg Burke.

Papa Francisc ‘rămâne în contact cu colaboratorii săi pe probleme chineze şi participă la etapele dialogului în curs’, a adăugat el în comunicat.

O sursă importantă de la Vatican a declarat pentru Reuters, luna trecută, că un acord cadru este pregătit şi ar putea fi semnat în câteva luni. Acesta ar putea deschide calea pentru reluarea relaţiilor diplomatice după aproape 70 de ani, când au fost întrerupte în timpul preluării conducerii de către comunişti în China.

Catolicii din China sunt împărţiţi între comunităţi ‘ilegale’ care-l recunosc pe Papă şi cei care aparţin Asociaţiei Catolice Patriotice în care episcopii sunt numiţi de guvernul chinez în colaborare cu comunităţi bisericeşti.

Relaţii complete între China şi Vatican ar da bisericii catolice un cadru legal pentru a avea grijă de toţi cei 12 milioane de catolici din China şi să-i permită să se concentreze asupra dezvoltării sale într-o ţară în care bisericile protestante sunt deja în creştere rapidă, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Mesajul lui Iohannis de Ziua Națională. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la 105 ani de la Marea Unire este important să reflectăm asupra reuşitelor şi a progreselor realizate."Dragi români,...

Studiu. Unde intenționează să-și petreacă sărbătorile de iarnă românii în acest an

Cei mai mulţi români (64%) intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o...

Mesajele transmise de Gică Popescu și Gică Hagi cu ocazia Zilei Naționale a României

Gică Popescu și Gică Hagi au transmis, vineri, un mesaj românilor cu ocazia Zilei Naţionale. „Mi-am început ziua ascultând imnul României. Aştept cu nerăbdare să-l...
Ultima oră
Pe aceeași temă