10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina a depus plângere la OMC împotriva tarifelor impuse de SUA la...

China a depus plângere la OMC împotriva tarifelor impuse de SUA la importurile de oţel şi aluminiu

Aceasta este a doua plângere depusă de Beijing la OMC, după cea din 5 aprilie privind tarifele în valoare totală de 50 miliarde de dolari pe care SUA a anunţat că le va impune pentru 1.300 de produse din China. Această listă include tehnologie de vârf pentru industria aerospaţială şi robotică.

În plângerea înaintată marţi statelor membre ale OMC, China solicită consultări cu SUA pentru a rezolva disputa privind tarifele pentru importurile de oţel şi aluminiu, deoarece măsura violează prevederile Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT) din 1994 şi ale Acordului privind salvgardarea ale organizaţiei multilaterale.

Solicitarea privind derularea de consultări demarează oficial o dispută în OMC.

Consultările vor acorda celor două părţi oportunitatea de a discuta timp de 60 de zile în legătură cu această dispută şi de a găsi o soluţie mutual satisfăcătoare fără a fi nevoie să fie iniţiată o nouă etapă a conflictului la OMC.

Dacă în termen de 60 de zile consultările nu avansează, China poate cere OMC să se stabilească un organ de soluţionare a litigiilor, iar SUA poate bloca o singură dată instituirea acestui organ.

China invocă în această plângere faptul că măsurile Statelor Unite violează GATT şi Acordul privind salvgardarea, deoarece SUA “nu au formulat o decizie corectă şi nu au dat nicio explicaţie rezonabilă şi adecvată” privind motivele care au dus la impunerea de tarife de import adiţionale de 25% şi, respectiv, 10%, la produsele din oţel şi aluminiu din China.

Washingtonul menţionează doar, potrivit Beijingului, “evoluţia neprevăzută a circumstanţelor” şi faptul că importurile din China “au crescut în aşa măsură” şi “se realizează în asemenea manieră” încât “provoacă sau ameninţă să provoace o daună semnificativă producătorilor naţionali”.

Conform plângerii Chinei, SUA “nu au respectat cerinţele de procedură corespunzătoare” precum procedurile de notificare şi consultări, şi nici nu au aplicat măsuri corecte în ceea ce priveşte această decizie, prin menţiunea, de exemplu, “că acestea vor fi impuse atât timp cât va fi necesar”.

De asemenea, Beijingul susţine că tarifele americane “exced” drepturile stabilite în lista de angajamente a SUA faţă de OMC şi nu au exceptat produsele din China afectate de “acest exces” de taxe.

China menţionează şi o presupusă discriminare sau “aplicarea selectivă” a măsurilor SUA, în contextul în care au fost exceptate o serie de state membre ale OMC, precum Canada, Mexic, Australia, Argentina, Coreea de Sud, Brazilia şi Uniunea Europeană.

Totodată, Beijingul semnalează că Washingtonul “nu a aplicat într-o manieră uniformă, imparţială şi rezonabilă legile sale, regulamentele, deciziile juridice şi dispoziţiile administrative privind măsurile în litigiu” în OMC.

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă