Cetățenii din Belarus își cer din nou drepturile în stradă VIDEO

Cetățenii din Belarus au ieșit din nou în stradă duminică pentru a cere eliberarea prizonierilor politici arestați de președintele Alexandr Lukașenko.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

04.10.2020 - 21:14

Zeci de protestatari și jurnaliști au fost reținuți. Autoritățile au folosit un tun cu apă pentru a-i dispera pe manifestanți.

Publicațiile străine vorbesc despre zeci de mii de oameni care au mărșăluit pe străzi, bătând în tobe și fluturând steagurile în alb și roșu ale opoziției. Deutsche Welle citează un grup de activiști pentru din Belarus – Viasna – care susține că mai mult de 100 de demonstranți au fost reținuți duminică. De asemenea, asociațiile de presă spun că cel puțin trei jurnaliști au fost luați în custodia poliției. Vineri, Belarusul retrăsese acreditarea tuturor reporterilor străini.

Potrivit Viasna, există 77 de „deținuți politici” reținuți în prezent în Belarus. Aici este inclus bloggerul Serghei Tihanovski, căruia nu i s-a permis să candideze la președinție, și liderul opoziției Maria Kolesnikova, care și-a distrus pașaportul în timpul unei tentative de deportare forțată în Ucraina.

Kalesnikava este în pericol să primească până la cinci ani de închisoare sub acuzația de periclitare a securității naționale.

"Aceștia sunt oameni care au suferit pentru condamnările lor și încă suferă", a declarat adversarul electoral al lui Lukașenko, Sviatlana Tsikhanouskaya, într-o declarație înainte de protestul de duminică. „Sarcina noastră este să le eliberăm”.

După alegeri, Tsikhanouskaya și alți membri ai opoziției au fugit în Lituania temându-se să nu fie arestați în Belarus.

Comentarii