4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalCelula teroristă a „diplomatului“ iranian Assadi

Celula teroristă a „diplomatului“ iranian Assadi

Un atac la Villepinte a fost dejucat pe 30 iunie. Un incident de o asemenea gravitate pe teritoriul nostru național nu putea rămâne nepedepsit“, se arată într-un comunicat semnat de Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și ministerul -Economiei.

Luni, justiția germană a aprobat trimiterea în Belgia a diplomatului iranian Assadollah Assadi, suspectul nr. 1 în plănuirea  atentatului dejucat.

Acum, justiția belgiană deține toți suspecții implicați în tentativa din Franța, urmând să stabilească rolul fiecăruia, precum și implicarea Ambasadei Iranului din Austria.

 

Mujahedinii Khalq, în vizorul Teheranului

Pe 2 iulie, Parchetul General belgian a anunțat dejucarea unui atentat cu bombă ce urma să se petreacă la Villepinte, în regiunea pariziană, la marea reuniune anuală organizată în Franța de -Mujahedinii Poporului Iranian (Khalq), mișcarea opozanților exilați fondată în 1965 și interzisă de -Teheran din 1981.

Un cuplu de belgieni de origine iraniană a fost arestat pe 30 iunie în regiunea bruxelleză, în posesia a 500 gr de TATP, un explozibil foarte puternic.

Diplomatul iranian Assadollah Assadi, secretar numărul 3 la Ambasada Iranului în Austria, suspectat că a coordonat o celulă teroristă care trebuia să acționeze în Franța, iar fost arestat în Germania și justiția belgiană a cerut extrădarea lui și a emis un mandat de arestare -european.

Assadi este suspectat că este ofițer în Ministerul iranian de Informații și de Securitate, în cadrul căruia era însărcinat „să observe și să lupte contra grupurilor de opoziție în interiorul și în exteriorul Iranului“, potrivit procurorilor germani.

Acesta a cerut în martie unui cuplu de iranieni din Belgia ce făcea parte din celula lui să comită „un atac cu explozibil“ contra adunării opoziției iraniene. Al patrulea suspect arestat în Franța a fost remis Belgiei în timpul verii.

Afacerea a generat tensiuni diplomatice franco-iraniene, Teheranul acuzând o „mașinațiune menită să discrediteze țara“ în momentul în care se confrunta cu tensiuni diplomatice majore cu SUA după retragerea, în mai, a Washingtonului din acordul nuclear prin care Iranul se angajase să pună capăt activităților sale nucleare în schimbul ridicării sancțiunilor.

În afara ramificațiilor militare extinse de Iran în întreaga lume prin intermediul forțelor Qods, a Gardienilor Revoluției și a organizației libaneze Hezbollah, brațul său terorist, Iranul coordonează și o vastă rețea de spionaj, o secțiune fiind desemnată pentru contracararea opozanților regimului de la Teheran.

Serviciile secrete, analiști și jurnaliști occidentali demonstrează de multă vreme faptul că toate ambasadele iraniene sunt înțesate de spioni cu pașaport diplomatic.

Biroul central al serviciilor secrete iraniene – VEVAK (Ministerul Informațiilor și Securității) – în Europa se află la etajul trei al Ambasadei din Austria.

Până în 1992, sediul central se afla la Bonn,  dar după „afacerea Mykonos“ (când trei lideri kurzi și un însoțitor au fost asasinați în restaurantul Mykonos din Berlin), iranienii au fost constrânși să înceteze operațiunile și au ales Viena ca nou sediu.

Ambasadele regimului trebuie să furnizeze toate informațiile de care are nevoie Direcția Generală care dispune de două „birouri“ și de o secție pentru iranienii din diaspora. Fiecare din cele două birouri este responsabil de un număr de țări, Direcția Generală concentrându-se pe planurile Mujahedinilor Khalq. 

 

Operațiuni teroriste în străinătate

Departamentul Serviciilor Secrete Externe este unul dintre componentele cele mai importante din VEVAK, însărcinat cu spionajul și activitățile teroriste ale regimului în străinătate și a condus numeroase asasinate în Turcia, în Kurdistanul irakian, ultimul plan fiind atentatul cu bombă ce trebuia să se petreacă la adunarea anuală a rezistenței iraniene din Paris.

Acest ultim atentat a fost organizat de Assadollah Assadi, șeful birourilor serviciilor secrete iraniene în Europa. Pentru o mare parte a operațiunilor teroriste comise de agenții iranieni, ca asasinatul din restaurantul Mykonos la Berlin și explozia Centrului evreiesc din Buenos Aires, logistica a fost asigurată de ambasadele și de diplomații regimului de la Teheran.

Revenind la recenta acțiune dejucată în Franța, Assadi a coordonat operațiunea, dar serviciul secret israelian Mossad a avertizat și a oferit informații autorităților franceze, germane și belgiene. Mossadul și omologii săi europeni au organizat o urmărire în mai multe țări, permițând dejucarea atentatului și arestarea celulei lui Assadi.

Moustafa Roudaki, predecesorul lui Assadi la Viena, a fost trimis în Albania, în 2017, pentru a vâna membrii Mujahedinilor Khalq din această țară. Potrivit informațiilor oficiale ale autorităților albaneze, un important complot terorist fiind pregătit de agenții VEVAK în 2018, dar și acesta a fost dejucat. 

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă