Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Merkel va trebui să găsească variante de compromis

Cele trei puncte-cheie în negocierile pentru guvernul german de „mare coaliție”

Delegaţii prezenţi la Congresul Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) au votat în favoarea iniţierii negocierilor formale cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) în vederea formării unei mari coaliţii guvernamentale.

Adina Mutar 0 comentarii

23.01.2018 - 17:53

Pentru început, SPD a salvat-o pe Angela Merkel și pe liderii partidelor Uniunii de a lua decizii majore de schimbare și a deschis calea negocierilor. Cancelarul german și liderul aliatului CSU, Horst Seehofer, și-au exprimat satisfacția pentru votul din SPD. 

Însă rămân trei puncte-cheie asupra cărora negocierile între aliații la guvernare vor trebui să aducă îmbunătățiri majore. Acestea sunt: angajarea cu contracte nepermanente, sfârșitul „erei sănătății pe două-clase” și reîntregirea familiilor refugiaților. Merkel va trebui să găsească soluții de apropiere cu cerințele SPD, Seehofer anunțând că nu-și va renegocia poziția față de aceste subiecte.

În privința contractelor nepermanente, care dezavantajează tinerii, obligați să-și tot reînnoiască contractele. CDU este împotriva abuzurilor contractelor fixe, însă problema se poate rezolva prin eliminarea acestora. 

La rândul său, SPD a renunțat la ideea de a mări aportul la sănătate, care acum este de 20,5 părți. Companiile private de asigurări de sănătate se vor afla în impas, deoarece acestea creează „sănătatea în două-clase”, una care-și permite să-și crească asigurarea medicală, alta care nu are acestă posibilitate. Merkel va trebui să găsească variante de compromis.

   Reîntregirea familiilor refugiaților, lăsată pentru negocieri în vară

Bătălia cea mare se va da pe reîntregirea familiilor refugiaților, iar partidul populist AfD se așteaptă să câștige puncte din divergențele dintre conservatori și social-democrați. CSU vrea înăsprirea cât se poate de mult a condițiilor ce permit reîntregirea. Proiectul de lege ce stabilește condițiile deja a fost lăsat pentru discuție în vară, până atunci fiind timp să se elaboreze noile reguli și clauzele restrictive. Acordul de până acum prevedea procesarea doar a 12.000 de cazuri pe an.

Partidul german anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) a calificat drept nedemnă decizia de duminică a Partidului Social Democrat (SPD) de a iniţia negocieri cu Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) condusă de Angela Merkel.

Liderul AfD, Joerg Meuthen, a declarat că SPD, care a înregistrat cel mai prost rezultat în alegeri de după Al Doilea Război Mondial şi iniţial a respins participarea la un guvern condus de Merkel, se îndreaptă orbeşte spre „irelevanţă”.

Meuthen a precizat că obiectivul AfD, de a deveni cea de a doua forţă politică a Germaniei, după CDU/CSU, este mai aproape cu un pas. Partidul său a câştigat 12,6% din voturi în alegerile din septembrie 2017 şi a intrat pentru prima dată în parlamentul federal german. El a subliniat că, în cazul în care negocierile au ca urmare continuarea marii coaliţii, AfD va fi cel mai mare partid de opoziţie din parlamentul german, iar acest lucru oferă oportunităţi.

Deşi delegaţii SPD au convenit să înceapă negocieri pe tema coaliţiei cu grupul conservator CDU/CSU, membrii SPD vor avea ocazia să voteze asupra rezultatului înainte ca un nou guvern să fie format. 

Comentarii