19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalCel mai scump castel din lume, cumpărat de un saudit

Cel mai scump castel din lume, cumpărat de un saudit

Nu sunt puțini cei care susțin că „promovarea” austerității de către prințul moștenitor nu este altceva decât o modalitate de a-i forța pe unii membri ai Casei regale saudite și pe unii oameni de afaceri miliardari să contribuie la „pușculița” regatului.

Cel puțin așa s-a întâmplat cu cei arestați, eliberați după ce au îmbogățit trezoreria cu milioane de dolari, după caz. Și miliardarul iordanian de origine palestiniană Sabih al-Masri a fost eliberat, chiar la intervenția prințului moștenitor.

Nu se știe cu cât a contribuit Al-Masri, cel mai influent om de afaceri, cu proprietăți în Iordania, Arabia Saudită și teritoriile palestiniene, președinte al celei mai mari bănci iordaniene, Arab Bank. Ajuns la Amman, Al-Masri, care este cetățean saudit, a declarat că autoritățile s-au purtat cu el „cu tot respectul” în timpul scurtei detenții.

Dar iată că ziarul New York Times a dezvăluit că acest „cavaler anticorupție” și iubitor de austeritate se află în spatele unei societăţi de drept luxemburgheze care a achiziţionat în 2015 Chateau Louis XIV, domeniu privat considerat cel mai scump din lume. Construit între 2008 şi 2011 şi realizat în stilul secolului al XVII-lea, castelul a fost cumpărat cu 275 milioane euro. Proprietatea a fost botezată Chateau Louis XIV, „Regele Soare” al Franței, mare iubitor de lux. Se doreşte a fi o minireplică a fabulosului castel Versailles, dar combină arhitectura secolului al XVII-lea cu tehnologia modernă, cu fântâni controlate prin iPhone, o sală de cinema, un uriaş acvariu.

 Societăți-fantomă ar ascunde identitatea cumpărătorului

Publicaţia newyorkeză a trebuit să devoaleze un şir de societăţi-paravan pentru a dezvălui beneficiarul, iar acesta s-a dovedit a fi chiar prințul Mohammed bin Salman, noul om-forte al Arabiei Saudite. Societăţile franceze care deţin Chateau Louis XIV sunt gestionate de firma luxemburgheză Prestigestate, care, la rândul ei, este controlată de Eight Investment. Managerul general este Thamer Nassief, cetăţean saudit, „preşedintele afacerilor private ale prinţului moştenitor”, potrivit profilului său pe reţeaua Linkedin.

Mohammed bin Salman, moştenitorul tronului, este omul-forte al regatului şi în octombrie a promis o Arabie Saudită „moderată“, în contrast cu imaginea unei ţări considerate multă vreme exportator al wahhabismului, o versiune extremistă a Islamului, care-i animă pe  jihadiştii din întreaga lume.

De asemenea, el a anunţat şi lansat mai multe proiecte de reforme drastice – dreptul femeilor de a şofa şi de a merge pe stadioane, deschiderea cinematografelor – care ar marca o schimbare semnificativă, culturală şi economică în istoria modernă a regatului.

Dezvăluirea identităţii sale ca fiind cumpărătorul Castelului Ludovic al XIV-lea a produs uimire, prinţul fiind cunoscut că promovează austeritatea în ţara sa. În noiembrie, el a arestat peste 200 de personalităţi influente (prinţi, miniştri, oameni de afaceri) în cadrul unei operaţiuni anticorupţie. Reţinuţi într-un hotel de 5 stele din Riad, majoritatea au fost eliberaţi în schimbul rambursării unor sume considerate a fi fost obţinute ilegal.  

Iaht de milioane, tablou de 450 milioane

e 500 New York Times mai dezvăluie că în aceeaşi perioadă MbS, cum i se spune prințului, a devenit proprietarul unui iaht estimat la 500 milioane euro şi apoi s-a dovedit că este cumpărătorul tabloului lui Leonardo Da Vinci „Salvator Mundi”, devenit în noiembrie pictura cea mai scumpă din toate timpurile după ce a fost adjudecat la o licitaţie pentru 382 milioane euro. Prinţul moştenitor luptă contra corupţiei şi cere austeritate, în timp ce firmele sale din exterior cheltuie sute de milioane de euro.

Chiar dacă guvernul saudit dezminte, New York Times precizează că „identitatea reală a proprietarului acestui castel din Louveciennes a fost disimulată cu grijă în spatele societăţilor paravan înregistrate în Franţa şi în Luxemburg, dar care aparţin prinţului MbS.

Mohammed bin Salman, moştenitorul tronului, este omul-forte al regatului şi în octombrie a promis o Arabie Saudită „moderată“, în contrast cu imaginea unei ţări considerate multă vreme exportator al wahhabismului, o versiune extremistă a Islamului, care-i  animă pe  jihadiştii din întreaga lume.

De asemenea, el a anunţat şi lansat mai multe proiecte de reforme drastice – dreptul femeilor de a şofa şi de a merge pe stadioane, deschiderea cinematografelor – care ar marca o schimbare semnificativă, culturală şi economică în istoria
modernă a regatului.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă