15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCEDO examinează acordurile Italiei cu Libia asupra migraţiei

CEDO examinează acordurile Italiei cu Libia asupra migraţiei

Datorită trainingului, echipamentului şi finanţării din partea Italiei, libienii au interceptat un număr în creştere de migranţi pe mare, ceea ce a contribuit la reducerea în ultimul an cu 80 la sută a numărului migranţilor care au debarcat în Italia. Însă, odată întorşi în Libia, migranţii se confruntă cu abuzuri şi tortură.

Reţeaua Globală pentru Acţiune în Justiţie şi Asociaţia Italiană pentru Studii Juridice asupra Migraţiei au depus o plângere bazată pe incidentul din 6 noiembrie, când paza de coastă libiană a recuperat şi repatriat zeci de migranţi aflaţi în pericol pe mare.

Sea-Watch, o organizaţie germană non-guvernamentală care participă la operaţiunile de recuperare a migranţilor în acea zonă, a declarat într-un comunicat în sprijinul apelului adresat CEDO că a fost împiedicată să intervină şi astfel “cel puţin 20” dintre cei 130 de migranţi implicaţi în acel incident au murit.

Supravieţuitorii, care au fost “traşi înapoi” spre Libia “au suportat detenţie în condiţii inumane, bătăi, extorcare, înfometare şi violuri”. Doi dintre supravieţuitori au fost apoi “vânduţi” şi “torturaţi cu electroşocuri”, se spune în comunicatul ONG-ului.

Plângerea – depusă în numele a 17 supravieţuitori, inclusiv un cuplu care şi-a pierdut doi copii în incident – a fost prezentată la Roma pe fondul tensiunilor în creştere dintre autorităţile italiene şi ONG-urile angajate în acţiuni de salvare pe mare.

O altă dispută legală a fost consemnată luni cu privire la cei 105 de migranţi salvaţi de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms. Paza de coastă italiană a aşteptat mai multe ore înainte de a permite transferul acestora pe o navă mai mare condusă de SOS Mediterana, un alt ONG care desfăşoară acţiuni de salvare pe mare.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă